Veşti bune pentru bucureşteni. PMUD propune linii de tramvai şi autobuz RAPIDE pentru traversarea Capitalei

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru regiunea București-Ilfov (PMUD) a fost finalizat. Potrivit documentului, sistemul de transport public din București trebuie revitalizat și reorganizat pentru a deveni o opțiune reală pentru deplasarea prin oraș.

18 ian. 2016, 10:08
Veşti bune pentru bucureşteni. PMUD propune linii de tramvai şi autobuz RAPIDE pentru traversarea Capitalei
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă propune o serie de soluții care pe termen lung ar putea determina bucureștenii să renunțe la mașinile personale în favoarea transportului public. Mai exact, se doreşte înființarea a patru linii de tramvai și autobuz rapide totalizând 65 de kilometri. 

„Tramvaiele utilizate în prezent sunt depășite din punct de vedere tehnologic și nu respect standardele actuale, și necesită activități de mentenanță intensive. Majoritatea infrastructurii de tramvai este retrogradată pentru a împărți spațiul pe carosabil cu traficul auto, aceasta având impact asupra vitezei și calității. Vitezele comerciale sunt cu mult sub standardele internaționale”, se precizează în Planul de Mobilitate Urbană.

Una dintre soluțiile la problema vitezei reduse de circulație a tramvaielor, ar fi, conform PMUD, înființarea a două linii de tramvai rapid, scrie B365.ro. Cele două linii de tramvai rapid propuse în PMUD sunt:

  • Linia 7 cu traseul: Bragadiru – Alexandria – Piaţa Unirii – Pasaj Colentina – Voluntari
  • Linia 3 pe traseul Popeşti-Leordeni – Piaţa Victoriei.

În total, cele două linii ar acoperi o distanță de 38 kilometri. Valoarea estimată a investițiilor pentru cele două linii este de un miliard euro, din care 760 milioane euro infrastructură.

Citeşte şi: Scădere TVA de la 24% la 20%. Vezi ce se întâmplă cu preţul biletelor şi al abonamentelor RATB şi Metrorex

În ceea ce privește autobuzele se recomandă crearea unor linii noi.

„Nu există un sistem ‘intermediar’ care să acopere nișa dintre tramvai și autobuz, acolo unde tramvaiele pot reprezenta o investiție prea mare, iar autobuzele obișnuite sunt insuficiente. Autobuzele de tranzit rapid (BRT) pot contribui la acoperirea acestor nișe.

Se recomandă două coridoare cheie pentru introducerea autobuzului rapid:

Linia Autobuz rapid 2: Magurele – Gara de Nord cu următoarele investiții:

Linia Autobuz rapid 3: Buftea – Mogosaia – Straulesţi – Gara de Nord cu următoarele investiții: