Vești bune pentru profesori. Cu cât se vor mări salariile cadrelor didactice în 2024

Liberalii vor să crească salariile profesorilor cu 20% anul viitor. La sediul PNL a avut loc marți seara o discuție pe marginea bugetului pentru 2024, la care au participat președintele PNL, Nicolae Ciucă, ministrul finanțelor, Marcel Boloș și ministrul Educației Ligia Deca.

10 dec. 2023, 09:38
Vești bune pentru profesori. Cu cât se vor mări salariile cadrelor didactice în 2024

UPDATE Creșterea salarială convenită cu sindicatele ar fi de 20% pentru profesori și angajații din Învățământ, pentru anul 2024, confirmă Ligia Deca, ministra Educației. Întrebată la un eveniment al OCDE la Parlament despre planurile de majorare în rate a salariilor din Educație pentru anul 2024, Deca a mai spus că „s-au discutat mai multe variante de etapizare“. Este pentru prima dată când un oficial apare public cu această afirmație, scenariu pe care sindicatele reprezentative ale profesorilor nu l-au prezentat public niciodată.

„Există sigur ordonanța din vară, sigur, care vorbea despre o creștere de 50% de la 1 ianuarie raportat la noua grilă pentru Educație, care însă, din păcate, nu este în vigoare pentru că legea salarizării unitare nu e finalizată. În acest context, Guvernul și federațiile sindicale ale cadrelor didactice, ale personalului din Învățământ, au discutat în ultimele săptămâni care ar fi o creștere realistă, bazată pe posibilitățile pentru anul viitor, dar care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică.

Din ultimele discuții s-a desprins un posibil 20% ca un procent de creștere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordate, ceea ce ar însemna că avem o creștere de peste 50% față de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an. Acestea sunt detaliile pe care le am, am văzut discuțiile din spațiul public. Este încă o discuție deschisă între Guvern și federațiile sindicale. Ceea ce eu am în clar, în acest moment, este că vom avea o creștere peste 50% pe medie a salariilor din învățământ față de ce aveam înainte de luna iunie, și de asemenea vom regla toate inechitățile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanții profesorilor. Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncți și personalului de conducere și alte categorii care fiind pe alte grile nu beneficiază în același mod de creșterile salariale.

Detalii
Profesorii ar putea primi majorări salariale etapizate în 2024. Deca: Ar însemna o creştere de peste 50% faţă de salariile dinainte de luna iunie 2023

Liberalii vor să crească salariile profesorilor cu 20% anul viitor.

Citește și Vasile Dîncu îl pune la colţ pe Rareş Bogdan: „Liberalii nu vor ieşi de la guvernare. Vor rămâne şi vor fi de acord cu proiectele PSD până la capăt”

La sediul PNL a avut loc marți seara o discuție pe marginea bugetului pentru 2024, la care au participat președintele PNL, Nicolae Ciucă, ministrul finanțelor, Marcel Boloș și ministrul Educației Ligia Deca.

Nicolae Ciucă și cei doi miniștri au decis să susțină pentru 2024 o creștere de 20% a salariilor profesorilor.

Aceasta se adaugă la majorarea de 30%, promisă și îndeplinită de la finalul mandatului de premier al lui Ciucă.

Cu cât este mai mare bugetul pentru dezvoltare

De asemenea, liberalii vorbesc despre o creștere cu 57% a bugetului educației, iar banii vor merge în cea mai mare parte pentru investiții în creșterea calității educației, salarizare, burse și masă sănătoasă pentru copiii în nevoie.

Citește și O parte dintre asistații sociali vor rămâne fără bani. Liberalii vor reducerea cheltuielilor de la buget. Peste 800.000 de persoane beneficiază de o formă de sprijin

De asemenea, bugetul pentru dezvoltare convenit de PNL cu Boloș este mai mare cu aproximativ 60%.

De altfel, Ministerul Transporturilor și Ministerul Mediului vor primi bani mai mulți.

PNL va merge cu aceste propuneri la masa coaliției, pentru discuțiile finale pe bugetul pentru 2024, potrivit Digi24.