Veşti bune pentru cei care au rate în lei. Ce surpriză plăcută vor avea la începutul primăverii

Veşti bune pentru cine are credit în lei: ratele ar putea scădea din martie. Dobânda ROBOR la trei luni, referinţa pentru costul acestor împrumuturi, a ajuns la un minim istoric: 1%.

RomaniaTV.net
07 ian. 2016, 08:56
Veşti bune pentru cei care au rate în lei. Ce surpriză plăcută vor avea la începutul primăverii

Dacă tendinţa de scădere continuă, cine a luat împrumut lei din bănci vor avea o surpiză plăcută la începutul primăverii, când se face actualizarea trimestrială a ratelor, scrie digi24.ro.

Citeşte şi Zeci de oameni, înşelaţi cu credite false. O tânără a fost reţinută de poliţişti

Pentru o ţară care s-a luptat decenii întregi cu inflaţia, chiar şi pe vremea comunismului, cu toate că atunci avem preţuri administrate, pentru o ţară care a avut inflaţie de 252% acum vreo 23 de ani, să ajungi sub 1% dobânda de referinţă la trei luni e drum lung. Şi greu. Şi în ultimii cinci ani a fost un drum lung cu scăderi de la 6-7% până aici.

Dar faţă de 1,02 la sută sau 1,1 la sută, valori pe care le aveam acum câteva săptămâni, câştigul este total nesemificativ.

Şi cel mai probabil că nici nu va ţine acest nivel mult o revenire e probabilă. E un context special în care a apărut această scădere a ROBOR. Piaţa monetară e plină de bani. Am avut decembrie ca ultima lună a execuţiei bugetare şi probabil că statul a facturat la greu, după ce la final de noeimbrie încă era pe excedent. Apoi a fost luna consumului, la comercianţi au acumulat mai mulţi bani decât într-o lună normala și toți banii aceștia se varsă, cel puțin scriptic, in piață.