Vești bune pentru elevi! Cei care au performanțe școlare vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, noile proiectele de modificare a legilor educaţie. Unul dintre aceste proiecte vizează posibilitatea ca elevii cu capacitate de performanţă şcolară înaltă să poată promova doi ani de studiu într-un an şcolar.

27 feb. 2023, 17:41
Vești bune pentru elevi! Cei care au performanțe școlare vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar
Cei care au performanțe școlare vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar

Cei care au performanțe școlare vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar. Ministrul Educației a anunțat că printre proiectele de modificare a legilor educației se află și creșterea burselor pentru elevi.

Citește și Proiectele legilor educației modificate, prezentate de Ligia Deca. Cum se va face admiterea la liceu și cum va fi organizat examenul de BACALAUREAT. Cresc bursele

Cei care au performanțe școlare vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar

„Creştem bursele. Astfel, bursele de merit vor creşte de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună. Bursele de performanţă care devin burse de excelenţă olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiade naţionale – 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele naţionale – 1.000 de lei pe lună. Permitem ca cei cu performanțe școlare înalte să promoveze 2 ani de studii într-un singur an școlar. Elevii care câştigă medalii la sporturile olimpice organizate de federaţiile sportive naţionale vor beneficia de burse de merit”, a declarat Ligia Deca.

De asemenea, ministra educației a mai spus că cele trei rute liceale  teoretic, vocaţional, tehnologic vor oferi elevilor şanse egale de acces în învăţământul superior.

„De aceea şi bacalaureatul de adaptează cu profilul liceal. (…) Ne dorim să generalizăm învăţământul tehnologic dual până în anul 2027. Asta înseamnă că orice program de învăţământ tehnologic se va realiza în strânsă cooperare cu un angajator. (…) Includem şi învăţământul superior, practic în ruta duală completă este inclus învăţământul superior…(…) Sprijinim suplimentar consorţiile de învăţământ dual din care fac parte autorităţile publice locale, angajatorii, liceele tehnologice şi pot face parte şi universităţile”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Bacalaureat – noutăți. Apare o probă complementară

Noile proiecte de modificare a legilor educației aduc modificări în ceea ce privește examenul de Bacalaureat. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat că noutatea va consta în introducerea unei probe complementare pentru competențe de bază. De asemenea, unele probe de examen de BAC vor putea fi susținute în timpul anului școlar.

Examenul de Bacalaureat ”se va plia pe fiecare profil în parte”, a explicat ministrul Educației, Ligia Deca, într-o conferință de presă în care a prezentat noile proiecte de modificare a legilor educației.

”Vor exista două probe de competențe lingvistice la limbă străină, pentru a crește potențialul de angajare. De asemenea, va exista o probă complementară pentru competențe de bază. Notarea se va face prin admis/respins”, a mai spus Ligia Deca.

Referitor la proba complementară, ministrul Educației a explicat că la profilul uman, proba complementară va fi susținută la matematică sau științele ale naturii. Elevii de la profilul real vor alege una dintre disciplinele: istorie, logică, filozofie, psihologie.

Atât probele de competențe lingvistice și digitale, cât și proba complementară de profil vor putea fi susținute în timpul anului școlar astfel încât ”în sesiunile de vară-toamnă elevii vor avea mai puține probe de examen”.

Citește și ADMITERE LA LICEU. Va putea fi organizat examen pentru cel mult 60% din locuri și în ce va consta acesta