Veşti bune pentru fermierii afectaţi de secetă. Ludovic Orban: „Vor fi despăgubiţi pentru prima dată după 11 ani”

Ludovic Orban a anunţat, joi, că fermierii afectaţi de secetă urmează să fie despăgubiţi pentru prima dată după 11 ani. 

30 apr. 2020, 06:36
Veşti bune pentru fermierii afectaţi de secetă. Ludovic Orban: „Vor fi despăgubiţi pentru prima dată după 11 ani”

„A fost emis ordinul comun. Ministerul Agriculturii va trece la analizarea pagubelor. Se fac constatările pe teren, procesul a mai durat câteva săptămâni. După acest lucru se vor face actele normative prin care să fie despăgubiți pentru prima dată după 11 ani”, a declarat Ludovic Orban.

Reamintim că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunța recent că în mare parte a țării s-a instalat o secetă extremă, cele mai afectate fiind Dobrogea și Moldova. El spunea că fermierii vor fi despăgubiți și că se fac evaluări.

Mare parte din producția de cereale însămânțate în toamna 2019 ar putea fi compromisă urmare a SECETEI. Ministrul spune că în perioada următoare echipe ale departamentelor pentru Situații de Urgență vor merge în teren, acolo unde vor exista solicitări, pentru a constata și evalua pagubele. Aceasta pentru ca fermierii să poată fi despăgubiți.

Fermierii din Dobrogea au spus că nu au mai întâlnit o asemenea secetă. Chiar dacă în următoarele zile o să mai fie precipitații, datele pe care le avem de la ANM nu sunt încurajatoare. Din păcate, în Moldova și Dobrogea există deficit de apă în sol, iar seceta este semnificativ de lungă durată. Asta poate duce inclusiv la o criză a alimentelor, lucru îngrijorător în această perioadă de criză din cauza coronavirusului.

Citeşte şi Pâinea s-ar putea scumpi la toamnă. Agricultorii din România se luptă cu seceta extremă din acest an


loading...