Veşti bune pentru gay: Curtea Supremă a SUA anulează legea ce apăra căsătoria între bărbat şi femeie

Curtea Supremă a Statelor Unite a apreciat miercuri că o plângere depusă de militanţi împotriva mariajului gay în California nu poate să fi primită, făcând astfel posibilă, din nou, căsătoria între persoane de acelaşi sex în acest stat de pe Coasta de Vest.

RomaniaTV.net
26 iun. 2013, 17:02
Veşti bune pentru gay: Curtea Supremă a SUA anulează legea ce apăra căsătoria între bărbat şi femeie

Curtea era chemată să se pronunţe asupra interzicerii căsătoriei homosexuale în California – „propunerea 8” înscrisă în Constituţia californiană – pe care un grup de militanţi anti-gay îi cerea să o confirme. Dar Curtea Supremă a Statelor Unite a invalidat miercuri legea ce apără căsătoria definind-o ca pe o uniune între un bărbat şi o femeie, o decizie care reprezintă o victorie majoră pentru susţinătorii căsătoriei gay, relatează AFP.

Această decizie permite cuplurilor homosexuale căsătorite legal în 12 dintre cele 50 de state şi în capitală, Washington, să aibă acces la aceleaşi avantaje federale ca şi cuplurile heterosexuale.

„Suntem pe cale să adoptăm şi vom putea oferi familiei noastre toată stabilitatea necesară”, şi-a exprimat bucuria, după anunţ, un francez, Olivier, căsătorit de trei ani cu un american, la Washington, un oraş care permite deja uniunile între persoasoane de acelaşi sex.

Aproximativ 1.000 de persoane, majoritatea tineri şi susţinători ai căsătoriei gay, s-au reunit în faţa Curţii Supreme, ca reacţie la această decizie mult aşteptată.

Legea din 1996 pentru „apărarea căsătoriei” (DOMA) definită ca uniune între un bărbat şi o femeie, este „anticonstituţională, deoarece ea este o privare de acces la libertate a unor persoane, (acces) care este protejat de al Cincilea Amendament”, a stabilit Curtea, plasându-se astfel de partea avizului Guvernului Obama.

Într-o decizie adoptată cu votul a cinci judecători la patru, Curtea Supremă apreciază că „DOMA nu poate supravieţui potrivit acestor principii” care încalcă clauza constituţională de protejare a egalităţii aplicabile la nivelul Guvernului federal.

Decizia a fost citită de judecătorul Anthony Kennedy, numit de un preşedinte republican, care a votat în acest caz alături de judecătorii progresişti. Preşedintele Curţii, John Roberts, şi ceilalţi trei colegi conservatori ai săi au votat împotrivă.