Veşti bune pentru milioane de români. În viitoarele facturi emise de furnizorii de energie electrică nu veți mai plăti nici abonamentul

Noua lege prin care sunt plafonate prețurile finale la energie electrică pentru majoritatea clienților, timp de un an de zile de acum încolo, mai aduce o noutate. În viitoarele facturi emise de furnizori nu veți mai plăti nici abonamentul.

08 apr. 2022, 17:45
Veşti bune pentru milioane de români. În viitoarele facturi emise de furnizorii de energie electrică nu veți mai plăti nici abonamentul

Veşti bune pentru milioane de români. Multe contracte de furnizare de energie electrică ale clienților casnici, aflate acum în derulare includ, pe lângă plata energiei active și a tarifelor de rețea și a taxelor, și plata unui abonament zilnic, de câțiva zeci de bani. În total, clienții cu acest tip de contract plăteau așadar într-o lună între 10 și 20, poate 25 de lei, dar beneficiau de un preț ceva mai mic al energiei. Ei bine, conform Economica.net, OUG 27, care impune prețurile plafonate la energie electrică în următorul an, obligă furnizorii să nu mai perceapă acest abonament și, ca atare, începând cu facturile aferente consumului lunii aprilie, nu va mai apărea și nu îl veți mai plăti.

“În cazul în care oferta de preţ în vigoare include un abonament, compania noastră nu va percepe contravaloarea abonamentului în perioada de aplicare a OUG nr. 27/2022, exceptând ofertele care au incluse prestarea unui serviciu tehnic de verificare/revizie periodică pentru instalația de gaz și centrala termică”. Acesta este, de exemplu, un anunț al Engie, furnizor și de gaze și de energie electrică, postat pe propriul site, dar situația este identică la toți furnizorii de electricitate.

Citeşte şi: Lovitură pentru români după plafonarea preţurilor la energie de la 1 aprilie. Clienţii ar putea plăti preţuri diferite de la o lună la alta

Asta pentru că, de la 1 aprilie, noua OUG instituie, pe lângă acele prețuri plafonate, un mecanism nou, în fapt o semi-reglementare a prețului final la energia electrică, pentru următorul an. Factura de energie electrică dintr-o lună este suma următoarelor: costul de achiziție (include și un cost cu dezechilibrul, de 5%) calculat lunar, componenta de furnizare (maximum 73 de lei/MWh), tarifele reglementate de transport și distribuție, certificatele verzi, taxa de cogenerare, acciza și TVA.

Citeşte şi: Sancţiuni dure pentru furnizorii de energie care nu respectă reglementările privind plafonarea preţurilor

Furnizorul nu poate pune nimic în plus, deci nu veți mai avea abonament în factură, chiar dacă în contractul dvs. semnat inițial aveați abonament.