Vești bune pentru posesorii de smartphone. Cum pot primi despăgubiri din partea operatorilor de telefonie

ANCOM a stabilit o serie de obligații privind portarea numărului de telefon și schimbarea furnizorului de internet. Una dintre acestea stabilește faptul că portarea se face în cel mult o zi lucrătoare, iar în caz contrar, clienții au dreptul de a primi despăgubire din partea operatorilor.

26 ian. 2024, 12:34
Vești bune pentru posesorii de smartphone. Cum pot primi despăgubiri din partea operatorilor de telefonie

Românii vor putea cere despăgubiri de la operatorii de telefonie fixă și mobilă pentru fiecare zi de întârziere la portarea numărului sau în cazul întreruperii serviciului. Noile reglementări apar în proiectele propuse de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a stabilit acum aproape un an regulile de acordare a despăgubirilor în cazul abonaților afectați de nerespectarea obligațiilor legate de portarea numerelor de telefon, dar și sumele pe care le pot primi aceștia.

Citește și De ce să nu dormi cu telefonul lângă tine. La ce pericole ești expus dacă obișnuiești să faci asta

Obligația ca portarea numărului de telefon mobil și schimbarea furnizorului de internet să se facă în maximum o zi lucrătoare e conținută în Legea 198/2022.

Același act normativ prevede că furnizorii care nu se achită de obligație trebuie să plătească celor afectați despăgubiri.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a hotărât acordarea unor despăgubiri pentru abonații ale căror drepturi au fost încălcate, pentru fiecare zi de calcul, în valoare de:

  • 5 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte mobile;
  • 5 lei pentru fiecare cartelă preplătită;
  • 5 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte fixe.

Dacă beneficiarul unui contract are mai mult de 50 de numere, cuantumul zilnic al despăgubirilor nu poate depăși suma de 250 de lei.

Prin acordul expres al părților contractante, se pot stabili valori mai mari ale acestui plafon, potrivit Avocatnet.ro.

De altfel, furnizorii acordă despăgubirile doar la cererea clienților. Mai exact, furnizorul acceptor trebuie să acorde, la cerere, despăgubiri abonaților în următoarele situații:

  • portarea s-a realizat după expirarea termenului de o zi lucrătoare de la data convenită pentru portare;
  • întreruperea serviciului de comunicații electronice în timpul procesului de portare a depășit o zi lucrătoare.

Data convenită pentru portare este data comunicată abonatului de către furnizorul acceptor pentru realizarea portării, aferentă primului caz de portare validat dintr-un proces de portare, potrivit deciziei amintite.

Furnizorii au obligația de a pune la dispoziția abonaților modalități facile de transmitere a cererilor de despăgubire, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, în cazul în care acceptă primirea cererilor de portare și a celor de anulare prin astfel de mijloace.

Termenul-limită până la care persoanele îndreptățite pot transmite cereri de despăgubire este de 60 de zile de la data portării, dacă furnizorii nu stabilesc termene mai extinse.

Termenul pentru acordarea despăgubirilor

Apoi, în termen de cel mult 30 de zile de la data primirii unei cereri de despăgubire, furnizorul trebuie să transmită solicitantului dacă acesta are sau nu dreptul să primească despăgubiri, care este cuantumul total al despăgubirilor la care abonatul are dreptul și modalitatea și termenul de acordare a acestora, indicând în plus, dacă este cazul, perioada de eșalonare.

Despăgubirile trebuie acordate în cel mult 60 de zile de la data la care furnizorul a primit cererea de despăgubire a abonatului îndreptățit, dacă nu a stabilit în contractul încheiat cu abonatul acordarea lor eșalonată.

Citește și Ce personalitate ai în funcție de modul în care ții telefonul. În ce categorie te încadrezi dintre cele patru

Perioada de eșalonare nu poate fi mai mare de un an.

În plus, despăgubirile pot fi acordate sub formă de reducere, inclusă distinct în factură, în cazul serviciilor pe bază de abonament, sau sub formă de credit, în cazul serviciilor cu plata în avans.