Veşti bune pentru profesori. Ministerul Muncii pregăteşte modificări în privinţa pensionării

Profesorii ar putea deveni categorie exceptată de la interdicția de cumul al pensiei cu salariu, potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi 24.

26 mai 2021, 13:43
Veşti bune pentru profesori. Ministerul Muncii pregăteşte modificări în privinţa pensionării

Veşti bune pentru profesori. Potrivit unui proiect inițiat de Ministerul Muncii, profesorii ar putea să își păstreze locul de muncă și după ieșirea la pensie, însă vor beneficia de sistemul de plată cu ora, transmite Digi 24, care citează surse guvernamentale.

Citeşte şi: Gabriela Firea atrage atenţia: Pensiile si vârsta de pensionare sunt în pericol. Mint cu nonșalanță!

Informaţia apare în contextul în care premierul Florin Cîțu spunea, întrebat dacă ar putea fi excepții pentru profesori în legea care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, că dacă va fi permisă o excepţie, „vor apărea alte şi alte excepţii şi tot acest demers va fi distrus”.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, marţi, că nu s-a discutat în Guvern despre creşterea vârstei de pensionare, ci despre opţiunea de a rămâne în viaţa activă, ceea ce este „total diferit”. Turcan a spus că „este absurd” să se vehiculeze mărirea stagiului minim de cotizare de 15 ani, menţionând că respinge orice speculaţii în acest sens.

„Ca să fie foarte limpede despre vârsta de pensionare: nu s-a discutat despre creşterea vârstei de pensionare. Discutăm despre opţiunea pentru a rămâne în viaţa activă, ceea ce este total diferit. Această opţiune o poţi face şi acum, dar este nevoie de acord şi să rămâi mai mult la muncă de la an la an. Noi, pe fond, uitându-ne pe cifrele pe care le avem, vedem că peste 100.000 de oameni peste 65 de ani preferă să rămână în continuare în activitate. Ne-am gândit să lăsăm această opţiune. Şi este o chestiune foarte importantă, inclusiv din perspectiva reformei”, a precizat Raluca Turcan.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Nu este adevărat că vrem să creştem vârsta de pensionare”. Proiectul de lege care permite munca după vârsta de 65 de ani