Vești bune pentru profesori! Noile grile salariale 2024 au intrat astăzi în vigoare

Anul Nou a venit cu vești bune pentru profesorii și angajații din învățământ! Noile grile salariale 2024 au intrat astăzi, 1 ianuarie, în vigoare.

01 ian. 2024, 12:17
Vești bune pentru profesori! Noile grile salariale 2024 au intrat astăzi în vigoare
Vești bune pentru profesori!

Vești bune pentru profesori! În urmă cu câteva zile ordonanța de urgență care stabilește grilele de salarii pentru profesori și personalul din învățământ a fost publicată în Monitorul Oficial. Acestea au intrat în vigoare și se aplică încă din prima zi a anului 2024.

Citește și Grile cu salariile pe 2024 pentru personalul didactic de predare, pe funcție, grad didactic, gradație, vechime și coeficient, trimise profesorilor de către sindicate

Vești bune pentru profesori!

Astfel, salariul net este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, aproximativ 42% sunt impozite și contribuții la stat, potrivit Edupedu. 

Reprezentanții sindicatelor au trimis deja în școli și grilele cu salariile pe 2024 pentru personal nedidactic sau administrativ detaliate pe fiecare grad, vechime sau treaptă profesională și coeficient.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, salariile de bază ale personalului din învățământ se stabilesc conform anexei la prezenta ordonanță de urgență”, prevede actul normativ.

Foarte important de precizat este faptul că ordonanța prevede anumite creșteri salariale, iar de această dată, este vizat personalul didactic auxiliar și pentru cel administrativ.

Potrivit ordonanței, începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 și care au calitatea de personal didactic auxiliar, se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

De asemenea, cei care lucrează în învățământ trebuie să știe că se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023

În plus, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

Mai mult, se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

„Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023”, scrie negru pe alb în ordonanță.

Citește și Salariile profesorilor în 2024. Grilele prevăd creștere de doar 11% pentru profesorii debutanți și 30% pentru directori