Vești bune pentru români! Angajații care vor merge la vot ar putea primi o zi liberă plătită!

Un proiect de lege inițiat de USR și pus în dezbatere publică dorește ca angajații care merg să voteze ar putea să primească o zi liberă plătită.

16 dec. 2021, 13:08
Vești bune pentru români! Angajații care vor merge la vot ar putea primi o zi liberă plătită!

Angajații care vor merge la vot ar putea primi o zi liberă plătită! Proiectul de lege iniţiat de un grup de parlamentari USR şi aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului, salariații cu drept de vot ar putea beneficia, la cerere, “de o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.

Vești bune entru români! Angajații care vor merge la vot ar putea primi o zi liberă plătită!

Grupul parlamentar face lobby propunerii sale cu un document care dezvăluie prezenţa la urne din 1990 până în prezent.

Astfel, din 1990 până în 2008 prezența la vot a scăzut constant la alegerile parlamentare. Trendul a fost întrerupt doar în 2012 când prezența la vot a fost cu 2.56% mai mare decât la scrutinul precedent, însă, spun inițiatorii proiectului de lege, prezența la urne a scăzut din nou apropiindu-se de cea din 2008.

Inițiatorii spun că această lege va duce la o creștere a numărului de cetăţeni care îşi vor exprima opțiunea de vot crescând astfel prezența la vot la toate alegerile.

În acest context, de această zi liberă plătită beneficiază şi salariații care îşi exprimă opțiunea de vot prin corespondență, precum şi salariații cu locul de muncă în România care, aflându-se temporar în afara granițelor ţării, exercită dreptul de vot. Costul cu acordarea zilelor libere plătite va fi suportat de către angajator.

Ziua liberă se va acorda indiferent de tipul de scrutin, în baza cererii exprese a angajatului. Dacă două sau mai multe tipuri de alegeri se desfășoară în aceeași zi, nu se acordă mai mult de o zi liberă.

„În situația în care în cadrul acelor alegeri se organizează și un tur 2 de alegeri, salariații care au exercitat dreptul de vot în cadrul ambelor tururi de scrutin beneficiază de o singură zi liberă plătită. Absența de la unul dintre tururile de scrutin va determina pierderea acestui drept”, prevede proiectul de lege.

Citește și: Zi liberă pentru românii care se vaccinează. Comisia de Muncă a dat raport favorabil pe această iniţiativă. DOCUMENT