Vești bune pentru români! Coaliția de guvernare ar putea renunța la creșterea impozitului pe locuințe

Vești bune pentru români! Coaliția de guvernare ia în calcul să renunțe la creșterea impozitului pe locuințe după ce nu a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții autorităților locale.

08 nov. 2022, 19:06
Vești bune pentru români! Coaliția de guvernare ar putea renunța la creșterea impozitului pe locuințe

Vești bune pentru români! PSD și PNL ar putea să renunțe la creșterea impozitului pe locuințe după ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții autorităților locale, spun surse politice, citate de News.ro.

Citește și Lovitură pentru românii proprietari de locuinţe. Impozitele vor creşte de anul viitor

În cursul acestei săptămâni, coliția de guvernare ar urma să decidă dacă va majora sau nu taxele locale, respectiv impozitul pe locuințe.

Surse politice spun că reprezentanții coaliției vor să renunţe la majorarea taxelor locale, după mai bine de o lună de la votul din Senat, pe Ordonanta prin care s-a decis majorarea cu până la 50% a bazei de impozitare.

Acest lucru se datorează faptului că la începutul lunii octombrie primarii PSD au transmis conducerii Coaliției că nu sunt de acord cu formula de aplicare a impozitului pe proprietate și că urmează să vină cu propria lor propunere.

„Am înţeles că vor trimite şi o adresă oficială de la Asociaţia Municipiilor din România în ceea ce priveşte acest subiect. Această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni, prin ordonanţă, prin modificările la Codul fiscal, unde era trecut foarte clar că se va aplica grila notarială. Primarii au venit şi au explicat că tehnic nu se poate face acest lucru. S-a venit cu acest amendament, cu mărire de până la 50%, dar coeficientul rămânând acelaşi. Cu alte cuvinte, era o descentralizare şi fiecare primar venea şi propunea dacă măreşte sau nu măreşte. Ele pot rămâne la fel. Cu grilă notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Nu putem compara municipiul Buzău cu municipiul Bucureşti. Acum se caută altă formulă care să fie aplicabilă şi corectă”, a explicat atunci liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Locuinţele de lux vor fi supraimpozitate

Recent, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că se discută despre supra impozitarea locuințelor scumpe. Ciolacu a explicat că se va utiliza grila notarială și legile aflate deja în vigoare.

„Au venit colegii cu anumite propuneri şi urmează să aibă discuţii şi cu ministrul de resort”, a afirmat Ciolacu, la Parlament, întrebat în legătură cu posibilitatea majorării taxelor şi impozitelor locale. El a spus că trebuie analizat dacă pe anumite categorii s-ar impune o mărire a acestor taxe, menţionând că există o propunere în acest sens.

„Haideţi să vedem dacă pe anumite categorii s-ar impune o mărire. AMR (n.r. Asociaţia Municipiilor din România) şi asociaţiile primarilor au venit cu propunerea să dăm o derogare până în 2025 în ceea ce priveşte grila notarială, dar cred că, ţinând cont de această criză, este posibil ca locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult”, a explicat Marcel Ciolacu.

Citește și Veşti proaste pentru românii cu bani! Locuinţele de lux vor fi supraimpozitate VIDEO