Vești bune pentru români! Persoanele vaccinate participante la programele-pilot din sălile de spectacole pot renunța la masca de protecție

Ministrul Culturii a anunțat astăzi faptul că programul-pilot privind reluarea spectacolelor în săli ar putea include mai multe variante. Printre acestea există și propunerea ca persoanele vaccinate să renunțe la masca de protecție.

26 apr. 2021, 19:59
Vești bune pentru români! Persoanele vaccinate participante la programele-pilot din sălile de spectacole pot renunța la masca de protecție

Vești bune pentru români! Bogdan Gheorghiu susține că una dintre variantele care se iau în calcul este ca persoanele vaccinate anti-COVID să nu aibă obligativitatea de a purta masca de protecție în sălile de spectacol. Ministrul a precizat că trebuie implementate câteva variante pentru a trage concluzii.

„Vom încerca să implementăm câteva variante pentru a putea trage nişte concluzii. Ceea ce vă spun nu sunt concluzii finale, dar s-ar putea ca un braţ de program-pilot să-i includă doar pe cei vaccinaţi, altul să aibă în vedere toată lumea care este imunizată, altul să meargă doar pe testare. Şi vom vedea, pe toate cele trei sau patru braţe ale programului-pilot, în ce măsură vom impune obligativitatea păstrării măştii. Tocmai pentru a arăta beneficiile vaccinării, propunem ca, cel puţin în programele unde participă persoane vaccinate, să nu se poarte mască, pentru că şi experimentele făcute în alte ţări ne-au arătat că vaccinarea e sigură şi demonstrează beneficiile chiar în cazurile în care participanţii nu poartă mască”, a spus Gheorghiu, potrivit unei postări video pe Facebook.

Citește și: Reacţia Rusiei după ce România a expulzat un diplomat rus. Kremlinul ameninţă că va răspunde cu aceeaşi monedă

Ministrul a efectuat vizite de lucru la Opera Naţională şi la Teatrul Naţional din Capitală, precizând că aceste evenimente-test de teatru sau concert urmează să aibă loc la două săptămâni după Sărbătorile Pascale.

„Iniţial, ne-am propus ca imediat după Paşti să implementăm aceste programe, dar, în urma discuţiilor, managerii ne-au cerut un răgaz de două săptămâni după Sărbătorile Pascale, tocmai pentru a putea implementa mai bine anumite lucruri, inclusiv selecţia publicului participant. Şi aici şi noi trebuie să mai avem nişte discuţii cu STS şi cu alte instituţii care ne vor asigura sprijinul pentru ca aceste programe să fie un succes”, a menţionat Bogdan Gheorghiu.

Vești bune pentru români! Conform ministrului, sălile de spectacol vor fi ocupate ”aproape la capacitate maximă”, susținând că nici în momentul în care nu existau restricții, nu erau sălile pline. Bogdan Gheorghiu a adăugat c văariantele propuse de minister ar putea suferi „ceva modificări”, dar nu „semnificative”.

„Aproape la capacitate maximă, dacă ne gândim că vor fi grupuri de două-trei-patru persoane şi doar între grupuri va fi un scaun liber. Ca să vă dau un exemplu, la o sală de 1.000 de locuri ar fi în jur de 800 de persoane sau la o sală de 300 de locuri ar fi în jur de 250 de persoane. Deci, ne apropiem de capacitate maximă. Câteodată, şi în perioada în care nu a existat nicio restricţie, nu erau sălile neapărat pline la capacitate”, a arătat Gheorghiu.

Citește și: Florin Cîțu: „Campania de vaccinare împotriva COVID-19 va fi accelerată”. Când devin funcționale centrele de vaccinare din mediul rural

„Nu semnificative, pentru că noi suntem în strânsă legătură cu Guvernul şi cu cabinetul premierului. De aceea, paşii pe care îi facem sunt paşi agreaţi de comun acord. Ce pot să vă spun este că aceste programe-pilot vor demonstra, în primul rând, ceea ce am spus şi cu alte ocazii, că publicul participant la spectacolele de teatru, de operă şi, în general, de concerte este un public disciplinat, respectuos cu normele sanitare şi relansarea activităţii culturale nu ar avea de ce să aducă o evoluţie nefericită din punct de vedere epidemiologic. Pe de altă parte, trebuie să conştientizăm cu toţii necesitatea vaccinării (…) şi faptul că o rată de vaccinare bună atrage după sine şi o mai mare libertate în ceea ce înseamnă desfăşurarea de spectacole, fie că vorbim de teatru sau de concerte”, a subliniat Bogdan Gheorghiu.