Vești bune pentru români! Programul Noua Casă continuă și în 2023. Valoarea maximă a creditului care poate fi acordat

Programul Noua Casă continuă și în acest an! Ministerul Finanțelor a anunțat că a alocat un plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea creditelor imobiliare.

13 ian. 2023, 15:45
Vești bune pentru români! Programul Noua Casă continuă și în 2023. Valoarea maximă a creditului care poate fi acordat

Ministerul Finanțelor a anunțat, vineri, că programul Noua Casă, pentru achiziția unei locuințe cu garanție de stat, continuă și în anul 2023, cu un plafon de garantare a creditelor imobiliare de 1,5 miliarde de lei.

Citiți și: Noua Casă 2022. Programul nu a mai fost la fel de atractiv ca anul trecut. Doar 45% din buget a fost epuizat

„Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

Conform informațiilor transmise de reprezentanții ministrului Adrian Câciu, în anul 2023 se aşteaptă ca tranzacţiile din zona imobiliară să fie influenţate de mai mulţi factori.

În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflaţia se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuaţii pozitive, este de aşteptat ca volumul tranzacţiilor finanţate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susţine revenirea cererii pe acest segment, subliniază Ministerul Finanţelor, conform Agerpres.

De asemenea, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, anul 2022 a fost unul atipic din perspectiva tranzacţiilor imobiliare finanţate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentată pe de o parte de criza generată de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaţionist şi de creştere galopantă a indicilor variabili care intră în componenţa structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde lei.

Citiți și: Prima Casă 2022. Ce salariu trebuie să ai pentru Noua Casă