Vești bune pentru români! Salariile în România au crescut. Cine sunt cei care primesc 3.000 de euro pe lună

Vești bune pentru mii de români! Salariile din România au crescut, arată ultimele date oficiale ale INS. Acestea au scos la iveală faptul că există un domeniul în care salariul net a depășit suma de 16.000 de lei în septembrie, la nivel național.

12 nov. 2022, 10:40
Vești bune pentru români! Salariile în România au crescut. Cine sunt cei care primesc 3.000 de euro pe lună

Salariile din România au crescut! Potrivit ultimelor date oficiale ale INS, salariul net în România a crescut în luna septembrie, ultima lună în care au fost calculate statisticile la nivel național.

Citește și Câți bani câștigă o femeie de serviciu în Italia pe lună. Salariul pentru care româncele sunt nevoite să stea departe de casă

Mai mult, există un domeniul în care salariul net a depășit suma de 16.000 de lei în septembrie, la nivel național.

În luna septembrie, salariul mediu net în România a fost 4.003 lei, în creștere cu 70 lei față de luna precedentă. Însă, în același timp, inflația a ajuns la 15.3% în această perioadă.

Au crescut salariile în România

Conform datelor transmise vineri, de INS, cele mai mari salarii din țară au fost obținute de cei care lucrează în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (16.085 lei).

În schimb, cele mai mici salarii din România sunt încasate în continuare de cei care activează în domeniul HORECA (2233 lei), transmite Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cine sunt românii care câștigă 3.000 de euro pe lună

Potrivit datelor furnizate de INS, sunt și români norocoși care câștigă peste 16.000 de lei lunar, adică peste 3.000 de euro. Astfel, codul CAEN 19 (din care face parte fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului) include: transformarea petrolului brut si a carbunelui în produse finite, este aria de activitate care înregistrează cele mai mari creșteri financiare, chiar mai mari decât în domeniul IT.

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut în luna septembrie a acestui an, față de luna august 2022. Acest lucru se datorează, în primul rând, primelor ocazionale care au fost acordate (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), dar și drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, sumelor din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Totodată, creșterile câştigului salarial mediu net din România s-au datorat și realizărilor de producţie ori a încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Citește și Anunț de ultimă oră de la Guvern! Categoria de bugetari pentru care se mărește salariul cu 50%