Veşti bune pentru români. De la ce dată se dublează salarile. ESTE LEGE!

Curtea Constituţională a României va dezbate pe 14 iulie legea care prevede corelarea salariului minim pe economie cu un coş pentru un trai decent. Dacă CCR va da aviz favorabil, salariul minim pe economie se va dubla. 

09 iul. 2020, 05:54
Veşti bune pentru români. De la ce dată se dublează salarile. ESTE LEGE!

Salariul minim pe economie ar putea creşte până la aproape 2.700 lei net, faţă de 1.346 lei cât este în prezent. Există mari șanse ca legea să treacă de CCR pentru că legea coşului minim de consum lunar, cu privire la care PNL a ridicat obiecţia de neconstituţionalitate, răspunde articolului 47 din Constituţia României care stipulează la alin. 1) că statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, calculat pentru luna Septembrie 2019 este de 6954 lei pe lună. Valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5708 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4262 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2621 lei pe lună.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” şi organizaţiile membre ale Campaniei pentru Viaţă şi Muncă Decentă, sunt de părere că obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Partidul Naţional Liberal nu se susţin, precizând argumente clare pentru care legea ar trebui să treacă de CCR.

În luna octombrie a anului trecut, Parlamentul României a adoptat o lege conform căruia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale. Legea a fost întoarsă spre reexaminare de către președintele Iohannis, fiind adoptată pentru a doua oară în Parlament, pe 10 iunie.

Citeşte şi Ce salarii au poliţiştii locali din Bucureşti