Vești bune pentru românii aflați în căutarea unui loc de muncă! Unde pot să câștige în două zile cât alții într-o săptămână

În cazul în care nu știai, există anumite țări în care regulile când vine vorba de muncă stau cu totul diferit față de România. Anumite companii încep să adopte noi modele de lucru, oferind salarii complete pentru perioade de muncă reduse!

08 mart. 2024, 14:45
Vești bune pentru românii aflați în căutarea unui loc de muncă! Unde pot să câștige în două zile cât alții într-o săptămână

Salariu integral pentru program redus de muncă: Într-o mișcare îndrăzneață pentru a atrage și reține forța de muncă, companiile încep să adopte noi modele de lucru, oferind salarii complete pentru perioade de muncă reduse.

Citește și Ce salarii au câștigat românii în 2023. Care au fost cele mai bănoase meserii. Angajații din București au înregistrat cele mai mari venituri

De la munca de acasă și săptămânile de lucru de patru zile, până la programe care permit lucrul doar două zile în weekend! De asta ar putea avea parte anumiți angajați, după ce angajatorii explorează o varietate de opțiuni pentru a răspunde nevoii imense de muncitori.

Cum ar fi să lucrezi două zile pentru un salariu pe care normal l-ai fi primit lucrând o săptămână întreagă?

Ei bine, ar putea fi posibil, pentru că la această nouă metodă de lucru au apelat deja cei din compania de robotică din Austria Superioară B&R.

„Și a fost un succes total”, susține șeful B&R, Jörg Theis, după un an de când a pus în practică ideea.

Fie doar pentru că am câștigat sute de angajați noi, care acum continuă să lucreze în tură normală”, a continuat el.

B&R are peste 3.000 de angajați în comunitatea de 2.700 de locuitori din Eggelsberg din Innviertel, iar compania este specialistă în automatizări.

Compania B&R dezvoltă mașini care umple 1.300 de sticle de apă minerală pe minut sau tăie 15.000 de pui pe oră.

Compania include și roboții pentru producția de mașini sau fotovoltaice, astfel că, afacerea este în plină expansiune deoarece tot mai multe companii industriale doresc să își aducă producția înapoi în Europa.

Astfel, după pandemie s-au adunat multe comenzi și timpul de livrare a crescut de la două la 52 de săptămâni.

Deci, pentru a atrage noi angajați, B&R a convenit cu consiliul de întreprindere și sindicatul asupra unui schimb suplimentar de weekend în urmă cu un an.

Pentru două ture de câte zece ore pe zi, sâmbătă și duminică, au fost oferite salariile unei săptămâni obișnuite de 38,5 ore.

Astfel că, peste 700 de persoane au fost interesate.

„Am reușit să atragem oameni”

În cele din urmă, 300 de persoane au fost angajate în weekend, timp de un an, așa cum era planificat.

„Cumulul de comenzi a fost procesat și timpul de livrare este din nou sub șase săptămâni”, spune Theis.

„Dar mai presus de toate, am reușit să atragem noi grupuri de oameni”, a mai spus el.

Părinții tineri cu responsabilități de îngrijire sau chiar elevii au fost cei mai interesați.

„Am învățat că trebuie să oferim modele inovatoare pentru a găsi muncitori calificați. Modelul home office – care permite practic zece zile de lucru de acasă pe lună – urmează să fie și el extins. Iar din septembrie, B&R va forma ucenici pentru prima dată, în special în sectorul IT, unde 150 de posturi în Eggelsberg încă nu pot fi ocupate.

Grupul refractar RHI a aflat, de asemenea, că noile modele de lucru ajută la căutarea muncitorilor calificați. Ei caută muncitori calificați în toată Austria. Săptămâna de patru zile a fost introdusă aici în mai 2023 și ”functionează foarte bine”, spune o purtătoare de cuvânt.

Producătorul de tablete de mașini de spălat vase din Salzburg, Claro, se bazează, de asemenea, pe programul de nouă ore timp de patru zile, cu vinerea liberă.

A devenit mai atractiv pentru angajați și mai eficient în producție.

Citește și Salarii majorate pentru o anumită categorie de bugetari. Vor avea venituri majorate cu 20% din martie

Ministrul Muncii, Martin Kocher, este convins că deficitul de muncitori calificați va deveni mai exploziv, chiar dacă șomajul a crescut recent din cauza economiei slabe, potrivit S.N.at.