Veşti bune pentru românii care pleacă cu copiii în concediu în străinătate, în această vară. Valeriu Gheorghiţă, noi detalii despre CERTIFICATUL COVID

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că ar putea fi exceptaţi de la testare sau carantinare copiii sub 12 ani care merg cu părinţii în concediu în diverse ţări, iar aceştia sunt exceptaţi de la aceste măsuri în baza certificatului digital COVID.

01 iul. 2021, 14:03
Veşti bune pentru românii care pleacă cu copiii în concediu în străinătate, în această vară. Valeriu Gheorghiţă, noi detalii despre CERTIFICATUL COVID

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală sau au un test negativ pot accesa, începând de joi portalul web special pentru obţinerea certificatelor digitale UE privind COVID. Pentru cei care s-au vaccinat, certificatul digital este valabil un an, în cazul celor care au trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la primul test pozitiv, iar pentru cei cu un text negativ, este 72 de ore.

Citeşte şi: Românii pot descărca de azi, 1 iulie, certificatul verde COVID. Iată ce trebuie să faci pentru a intra în posesia documentului. Aproape 100.000 de români au luat deja paşaportul

Întrebat ce se întâmplă în cazul copiilor sub 12 ani care îşi însoţesc părinţii în concediu în altă ţară, dacă la revenirea în România vor intra automat în carantină, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a explicat că aceştia ar putea fi exceptaţi de la aceste măsuri în baza certificatului digital COVID emis pe numele părinţilor.

Citeşte şi: Andrei Baciu: „Toți românii sunt obligați să aibă certificatul verde electronic până la 1 august”. Ce se întâmplă cu cetățenii care nu au acces la internet

„Propunerea este ca cei sub 12 ani să fie pe de o parte exceptaţi de la testare şi pe de altă parte să fie exceptaţi de la carantinare atunci când părinţii lor sunt exceptaţi de la aceste măsuri în baza certificatului digital. E propunere venită de la nivel european”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare au precizat că aceasta este o propunere unanimă la nivelul statelor membre al Uniunii Europene.

„Aceasta este o propunere unanimă la nivelul statelor membre de a excepta copiii sub 12 ani de la testare sau de la măsuri de izolare, carantinare atunci când părinţii sau cei care îi însoţesc sunt exceptaţi de la aceste măsuri tocmai pentru a avea conceptul de unitate a familiei şi de a avea acces cu toţii la diverse servicii”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Certificatul digital COVID poate fi prezentat atât în format electronic, cât și printat și dovedește una dintre cele 3 situații: vaccinat, testat, vindecat.

„Acest document nu este obligatoriu la trecerea frontierei, însă reprezintă un instrument care facilitează călătoria, fără a interveni întârzieri în procesarea datelor sau alte inconveniente. Totodată, acest certificat digital limitează utilizarea certificatelor false în întreaga UE.

De asemenea, cetățenii români care nu au posibilitatea să se conecteze la internet, pot apela la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor, la primării sau direcțiile de sănătate publică, în funcție de domiciliu, care îi vor ajuta să obțină acest certificat în formă printată”, a precizat ministrul Internelor, Lucian Bode.