Românii pot descărca de azi, 1 iulie, certificatul verde COVID. Iată ce trebuie să faci pentru a intra în posesia documentului. Aproape 100.000 de români au luat deja paşaportul

Astăzi a devenit operațională platforma de pe care poate fi descărcat certificatul verde sau aşa-numitul pașaport COVID - documentul cu care vom călători mai ușor în țările UE.

01 iul. 2021, 12:35
Românii pot descărca de azi, 1 iulie, certificatul verde COVID. Iată ce trebuie să faci pentru a intra în posesia documentului. Aproape 100.000 de români au luat deja paşaportul

Update: 84.000 de certificate digitale Covid au fost generate în primele două ore de când platforma de pe care pot fi descărcate a devenit operațională, a anunțat purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chirca, în cadrul unei conferințe de presă.

Paşii pentru a intra în posesia certificatului COVID

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziție, începând de azi, platforma https://certificat-covid.gov.ro. Interfața aplicației este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași poate fi obținut certificatul:

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcție de categorie, se completează:

Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Platforma a fost nefuncţională la primele ore ale dimineţii

Update

. Problemele cu platforma de unde poate fi obţinut paşaportul COVID s-au rezolvat.

Certificatul verde COVID şi-a început debutul cu stângul.Platforma care ajută la eliberarea certificatul verde a fost, joi dimineaţă, nefuncțională.

Documentul se poate descărca de pe site-ul Guvernului României. Se pare însă că platforma a cedat chiar înainte să fie folosită. Mai exact, toți cei care au încercat să acceseze pagina https://certificat-covid.gov.ro la primele ore ale dimineţii s-au lovit de eroarea „403 Forbidden”.

Citeşte şi: Certificatul verde COVID 19, aprobat în România. Documentul va fi disponibil de la 1 iulie. De unde poate fi descărcat şi când expiră paşaportul COVID


loading...