Veşti bune pentru românii condamnaţi la moarte în Malaezia. Reacţia Ministerului de Externe

MAE a precizat că va continua demersurile în cazul celor doi români din Malaezia, condamnați definitiv la pedeapsa capitală, fără a preciza însă ce măsuri concrete va lua în acest sens. Noul Guvern din Malaezia a decis abolirea pedepsei cu moartea.

13 oct. 2018, 09:14
Veşti bune pentru românii condamnaţi la moarte în Malaezia. Reacţia Ministerului de Externe

„În prezent, trei cetățeni români sunt în stare de detenție în Malaysia pentru trafic de droguri, dintre care doi au fost condamnați definitiv la pedeapsa capitală, al treilea fiind în etapă procesuală.

Citeşte şi Anunţ de ultimă oră despre Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia. Cum ar putea scăpa de pedeapsă

Încă de la semnalarea cazurilor, Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat şi a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordării de asistență cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur urmărește în mod prioritar evoluția procedurilor judiciare aferente, se consultă în permanență cu avocaţii apărării şi asistă la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice efectuează vizite la penitenciar și menține legătura cu familiile aparținătoare din țară”, se arată în răspunsul transmis joi de Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea mediafax.ro.

Sursa citată precizează că „Prin intermediul Ambasadei României la Kuala Lumpur, continuă demersurile în beneficiul cetățenilor români, având în vedere situaţia în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român”.

Noul Guvern din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracţiunile şi va opri toate execuţiile care erau programate, informează site-ul agenţiei Associated Press.

Peste 1.200 de persoane, inclusiv doi cetăţeni români, sunt condamnate la moarte în Malaysia. Condamnările la moarte se pronunţau pentru infracţiuni precum crime, trafic de droguri, trădare, răpiri şi terorism.

Ministrul Justiţiei, Liew Vui Keong, a anunţat că Guvernul a decis abolirea pedepsei cu moartea, iar proiectul de modificare a legislaţiei va fi depus în Parlament săptămâna viitoare.

Doi cetăţeni români sunt condamnaţi la moarte în Malaysia, pentru trafic de droguri.