Veşti bune pentru românii cu credite în franci elveţieni. S-a decis în instanţă

Un român care a contractat un credit în franci elveţieni de la o instituţie financiară a reuşit să obţină în instanţă o victorie care reprezintă o veste bună pentru zeci de români.

RomaniaTV.net
30 oct. 2015, 17:13
Veşti bune pentru românii cu credite în franci elveţieni. S-a decis în instanţă

Tribunalul Vâlcea a dat câştig de cauză unei persoane care a cerut îngheţarea cursului de schimb leu – franc elveţian, după ce a contractat un credit. Magistraţii vâlceni au considerat abuzivă clauza de risc valutar din contractul de credit. Hotărârea instanţei este definitivă.

Tribunalul Vâlcea a constatat „caracterul abuziv al clauzei de risc valutar” şi a dispus eliminarea acesteia din contractul de credit încheiat între o persoană fizică şi o instituţie financiară nebancară.

Totodată, instanţa a dispus, potrivit minutei publicate pe portalul instanţelor de judecată „stabilizarea (îngheţarea)” cursului de schimb între francul elveţian şi leu la valoarea de „la momentul semnării contractului pentru toată perioada de derulare a contractului”. Astfel, instituţia financiară chemată în instanţă este obligată să restituie debitorului sumele încasate în plus ca urmare a modificării cursului de schimb franc elveţian – leu.

În plus, creditorul, care este Credit Europe Ipotecar IFN, este obligat să achite cheltuieli de judecată în cuantum de 2.000 de lei. În primă instanţă, Judecătoria Vâlcea a respins acţiunea reclamantului ca nefondată, dar acesta a contestat decizia la instanţa superioară şi acum a obţinut câştig de cauză.