Veşti bune pentru românii cu credite. Se va întâmpla înainte de finalul anului

Analiştii financiar-bancari estimează că BNR ar putea reduce dobânda cheie la 3,25% până la finalul anului, ceea ce ar fi o veste foarte bună pentru românii cu credite.

RomaniaTV.net
04 aug. 2014, 05:35
Veşti bune pentru românii cu credite. Se va întâmpla înainte de finalul anului

Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce dobânda de politică monetară la 3,25% până la finalul anului, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern realizat în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), însă numai jumătate dintre aceştia consideră că acest lucru se va întâmpla la şedinţa Consiliului de Administraţie din 4 august 2014.

„Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul AAFBR, Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 3,25% până la finalul anului. Cu toate acestea, opiniile referitoare la momentul reducerii dobânzii sunt împărţite, numai jumătate dintre participanţi considerând că acest lucru se va întâmpla la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR din data de 4 august 2014. Cei mai mulţi analişti consideră că o reducere a dobânzii ar putea avea loc în următoarele luni şi ar putea continua în 2015, nivelul prognozat pentru finalul anului 2015 fiind de 3%”, se arată într-un comunicat al AAFBR, citat de Agerpres.

Citeşte şi După ce au fost obligate de BNR să reducă dobânzile la credite, băncile au majorat comisioanele

În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii la lei există un consens larg cu privire la o diminuare a lor la 10% până la finalul acestui an şi la 8% până la finalul anului 2015.

„Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la 16% până la finalul acestui an. Anul 2015 ar putea aduce o scădere a acestora, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 fiind de 14%”, se mai spune în comunicatul AAFBR.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.