Veşti bune pentru românul condamnat la moarte în Malaysia. Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş s-au implicat oficial

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit sâmbătă, 12 martie 2016, la Kuala Lumpur, cu ministrul de externe al Malaysiei, Dato' Sri Anifah Aman, și Hajah Nancy Binti Haji Shukri, ministru la cabinetul prim-ministrului responsabil pentru justiție.

12 mart. 2016, 08:59
Veşti bune pentru românul condamnat la moarte în Malaysia. Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş s-au implicat oficial

Demnitarul român efectuează o vizită de lucru în statul asiatic pentru a discuta cu autoritățile din Malaysia rezolvarea cazurilor celor patru cetățeni români arestați pentru trafic de droguri.

În calitate de emisar special al Președintelui Klaus Iohannis și Premierului Dacian Cioloș, ministrul delegat a transmis scrisorile oficiale din partea celor doi înalți demnitari români, în care se face apel la clemență din partea autorităților malaysiene în cazul pedepsei cetățeanului român Ionuț Gologan, pentru a-i putea salva viața.

În cadrul întrevederii, ministrul delegat și-a exprimat, de asemenea, speranța că deciziile justiției în cazurile celorlalți trei cetățeni români vor evita pedeapsa capitală și a subliniat importanța încheierii unor acorduri de colaborare în domeniul justiției între România și Malaysia.

De asemenea, demnitarul a mai evidențiat însemnătatea dialogului bilateral între cele două țări la nivel politic, cultural și educațional.

În cadrul deplasării în Malaysia, oficialul român a vizitat vineri, 11 martie 2016, închisoarea Sungai Buloh, unde a discutat cu unul dintre cetățenii români deținuți despre condițiile de detenție și despre modul în care avansează cazul său.

Totodată, ministrul delegat s-a întâlnit vineri, la Kuala Lumpur, cu membri ai comunității românești din Malaysia.

În 26 ianuarie, Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală pentru Ionuţ Gologan printr-o decizie definitivă. Avocaţii cetăţeanului român urmau să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian, informa atunci MAE român, care preciza că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, demers care poate fi de durată.

MAE menţiona şi că legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire, iar autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

”Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenţie deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române. Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat şi a întreprins toate demersurilor posibile în vederea acordării de asistenţă cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanenţă cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit şi a obţinut facilităţi pentru îmbunătăţirea regimului de detenţie aplicat şi a menţinut legătura cu familiile aparţinătoare din ţară”, mai preciza atunci MAE.

În prezent, patru români sunt arestaţi pentru trafic de droguri în Malaysia. Cel mai cunoscut caz este al lui Ionuţ Alexandru Gologan, în vârstă de 24 de ani, arestat în 2012 şi condamnat la moarte prin spânzurare.

viewscnt