Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de suma de 200.000 euro, gratis de la stat

Ministerul Economiei Antreprenoratului şi Turismului anunță investiții masive pentru proiectele de investiții private din stațiunile balneare și balneoclimatice.

17 aug. 2023, 16:24
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de suma de 200.000 euro, gratis de la stat
Vești bune pentru români!

Vești bune pentru români! Este vorba despre finanţări nerambursabile acordate operatorilor economici din staţiunile balneare şi balneoclimatice care doresc să realizeze investiţii în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă şi de agrement, în limita unui plafon de 200.000 euro.

Citește și Sute de mii de români se înghesuie să ajungă pe litoral în minivacanţa de Sfânta Maria. Autostrada şi toate drumurile spre Constanţa sunt blocate. Ambuteiaje între staţiuni. Cât costă în acest weekend record o cazare pe litoral

Vești bune pentru români!

Reprezentanții instituției spun că pentru anul în curs sumele alocate sunt în valoare de 15 milioane lei.

”Ministerul Economiei, Antreprenoratului şi Turismului va acorda finanţări nerambursabile operatorilor economici din staţiunile balneare şi balneoclimatice care doresc să realizeze investiţii în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă şi de agrement, în limita unui plafon de 200.000 euro. Schema de minimis şi procedura de aplicare a acesteia au fost publicate joi, 17 august, în Monitorul Oficial”, a anunțat Ministerul Economiei.

Potrivit reprezentanților ministerului, sprijinul financiar de la bugetul de stat, în cuantum de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, exclusiv TVA, are rolul de a contribui la creşterea calităţii serviciilor turistice şi conexe din destinaţii, fiind acoperite inclusiv cheltuieli aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Astfel, vor fi finanţate următoarele tipuri de activităţi:

  • extinderea şi reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, alimentaţie publică şi tratament balnear, inclusiv a reţelelor de captare şi transport a factorilor naturali de cură;
  • construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor culturale, sportive şi de agrement din staţiunile balneare;
  • achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice tratamentelor balneare;
  • formarea profesională a personalului angajat în cadrul structurii deţinute de beneficiar în domeniul HoReCa.

Cei care vor să beneficieze de acești bani trebuie să știe că apelul de proiecte va fi lansat în luna septembrie, înscrierile urmând a fi derulate exclusiv online, pe www.turism.gov.ro. După completarea formularului electronic dedicat şi anexarea documentelor justificative, aplicaţiile depuse cu succes de operatorii economici vor fi verificate de Agenţiile pentru Îndeprinderi Mici şi Mijlocii de care aparţin, în ordinea numerelor de înregistrare şi a bugetului aprobat.

Citește și Surpriză pentru seniori! Guvernul oferă peste 100.000 de bilete de tratament gratuit la stațiunile balneare!