Sute de mii de români se înghesuie să ajungă pe litoral în minivacanţa de Sfânta Maria. Autostrada şi toate drumurile spre Constanţa sunt blocate. Ambuteiaje între staţiuni. Cât costă în acest weekend record o cazare pe litoral

Litoralul rămâne destinaţia preferată a românilor în minivacanţa de Sfânta Maria. Cei mai mulţi aleg staţiunile româneşti, dat sunt şi turişti care aleg litoralul bulgăresc sau grecesc. Însă sunt şi turişti care aleg zone mai liniştite, aflate în natură, precum Delta Dunării, satele tradiţionale româneşti, staţiunile balneare sau cele montane.

12 aug. 2022, 14:29
Sute de mii de români se înghesuie să ajungă pe litoral în minivacanţa de Sfânta Maria. Autostrada şi toate drumurile spre Constanţa sunt blocate. Ambuteiaje între staţiuni. Cât costă în acest weekend record o cazare pe litoral

Aglomeraţie pe drumul spre litoral. Autorităţile se aşteaptă ca în minivacanţa de Sfânta Maria, sute de mii de turişti să ajungă în staţiunile de la malul mării.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că valorile de trafic s-au intensificat pe Autostrada A4 la ieșire către Agigea, în condiții de aglomerație desfășurându-se circulația și pe DN 39 între Agigea și Eforie Nord pe sensul către Mangalia și între stațiunilor Eforie Sud și Eforie Nord pe sensul către Constanța.

Citeşte şi: VIDEO Copii salvaţi de la înec în ultimul moment. Intervenţii dramatice ale salvamarilor pe litoral

Pentru evitarea aglomerației de pe DN 39 Mangalia – Constanța, conducătorii auto care se deplasează de pe litoral către autostradă sunt rugați să ia în calcul următoarea rută alternativă:

  • DN 39 Mangalia – DJ 391 Negru Vodă – DN 38 Topraisar – DJ 391 Mereni – DJ 308 Ciocârlia – DJ 381 – Valea Dacilor – Medgidia – Autostrada A2.

Totodată, conducătorii auto care se deplasează dinspre autostradă către sudul litoralului sunt rugați să aibă în vedere următoarea rută alternativă:

  • Autostrada A2 – Medgidia – DJ 381 Valea Dacilor – DJ 308 Ciocârlia – DJ 391 Mereni – DN 38 Topraisar – DJ 391 Negru Vodă – DN 39 Mangalia.

Pentru reducerea riscului rutier, șoferii sunt sfătuiți să păstreze în mers o distanță corespunzătoare, care să le permită să oprească în condiții de siguranță, să respecte limitele legale de viteză, să se asigure şi să semnalizeze când schimbă banda de circulație, să pună în funcțiuni luminile de avarie când încheie o coloană care oprește sau încetinește brusc și să acorde prioritate la ieşirea din spaţiile de servicii.

Citeşte şi: FOTO El este tânărul care a murit înecat la Costineşti. Aurel avea 21 de ani şi era din Vaslui

 

Cât costă cazarea în staţiunile de pe litoralul românesc în minivacanţa de Sfânta Maria

În minivacanţa de Sfânta Maria, pe litoralul românesc, tarifele pornesc de la aproximativ 250 de lei camera/noapte, la un hotel trei stele, dar pot ajunge şi 650 lei camera/noapte la unul de 5 stele.

În Delta Dunării, la un hotel de 5 stele, românii pot plăti pentru 3 nopţi de cazare cu mic dejun în jur de 636 de euro/camera, într-o staţiune montană de pe Valea Prahovei, la o vilă de 4 stele, 1.177 de lei/camera dublă, în timp ce într-o staţiune balneară, la un hotel de 4 stele, turiştii pot scoate din buzunar uşor peste 2.000 de lei pentru 3 nopţi, cu demipensiune.

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican, spune că în această perioadă turiştii aleg litoralul românesc, cu staţiuni precum Mamaia, Saturn sau Eforie Nord, dar şi staţiuni balneare precum Băile Herculane, Băile 1 Mai, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Covasna, staţiuni montane precum Buşteni sau Delta Dunării.

„Tur-operatorii specializaţi pe turism intern au pregătit programe dedicate minivacanţei de Sf. Maria. Majoritatea turiştilor au optat pentru mini-sejururi de 3 nopţi, în perioada 12-15 august, dar sunt şi români care au mai luat zile libere şi au ales perioade precum 14-17 august, dorind ca sărbătoarea de Sf. Maria să fie la jumătatea mini-sejurului. În această perioadă, turiştii aleg litoralul românesc, cu staţiuni precum Mamaia, Saturn sau Eforie Nord, dar şi staţiuni balneare precum Băile Herculane, Băile 1 Mai, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Covasna, staţiuni montane precum Buşteni sau Delta Dunării”, a declarat Adrian Voican pentru AGERPRES .

Astfel, la un hotel de 4 stele din Saturn, o cameră dublă va costa, pentru 4 nopţi, cazare cu mic dejun, 2.357 de lei, iar la un hotel de 3 stele din Mamaia, 1.006 lei pentru 2 nopţi de cazare cu mic dejun. Există însă şi oferte last minute cu 550 de lei camera, pentru 2 nopţi. La un hotel de 5 stele din Delta Dunării, 3 nopţi de cazare cu mic dejun / cameră dublă costă 636 de euro, iar la o vilă de 4 stele din Buşteni, o cameră dublă tot pentru 3 nopţi de cazare, cu mic dejun, costă 1.177 de lei.

„În cazul staţiunilor balneare, de exemplu, pentru 3 nopţi de cazare / cameră dublă, cu mic dejun dar şi cu două cine, la un hotel de 3 stele din staţiunea 2 Mai, un cuplu va plăti 2004 lei, iar la un hotel de 4 stele din Băile Tuşnad, camera dublă pentru 3 nopţi, cu demipensiune (mic dejun şi cină tip bufet) costă 2.009 lei”, a spus Voican.

Lucian Bădîrcea, director general IRI Travel, susţine că perioada de Sfânta Maria reprezintă vârful sezonului estival, când majoritatea turiştilor beneficiază de concedii.

„Referitor la litoralul românesc, în acest an observ că nu mai sunt diferenţe semnificative între tarifele hotelurilor din Mamaia şi cele din sudul litoralului. Pe litoralul românesc, tarifele pornesc de la 256 de lei camera / noapte fără mic dejun la 3 stele, respectiv de la 290 de lei camera / noapte cu mic dejun la 3 stele. La 4 stele, tarifele pornesc de la 493 de lei camera / noapte cu mic dejun, iar la 5 stele, de la 651 lei camera / noapte cu mic dejun inclus”, a precizat directorul general IRI Travel.

Delta Dunării nu face excepţie în această perioadă, unde minivacanţa de Sfânta Marie aduce un grad de ocupare de aproape 100%, conform datelor centralizate de reprezentanţii Green Village Resort din Sfântu Gheorghe, care face parte din Eurolines Group.

În general, turiştii care aleg Delta Dunării ca destinaţie pentru vacanţa de vară sunt atraşi de plajele sălbatice de la Sfântu Gheorghe, precum şi de numeroasele experienţe de care pot avea parte aici, precum excursii cu barca pe canale, explorarea Deltei într-un caiac, bird-watching.