Vești bune pentru un milion de români! Categoria de persoane care va beneficia de sprijin pentru a-şi continua studiile sau pentru a obţine un loc de muncă

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunțat că Programul Educaţie şi Ocupare (PEO) 2021-2027 a primit aprobare din partea Comisiei Europene. În acest program vor fi incluși aproximativ un milion de români care vor beneficia de sprijin pentru a-şi continua studiile sau pentru a obţine un loc de muncă.

29 dec. 2022, 15:43
Vești bune pentru un milion de români! Categoria de persoane care va beneficia de sprijin pentru a-şi continua studiile sau pentru a obţine un loc de muncă
! Categoria de persoane care va beneficia de sprijin pentru a-şi continua studiile sau pentru a obţine un loc de muncă

Categoria de persoane care va beneficia de sprijin pentru a-şi continua studiile sau pentru a obţine un loc de muncă. Comisia Europeană a aprobat Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, dezvoltat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în valoare de 4,3 miliarde de euro.

Citește și Salariul minim 2023. Creştere substanţială a veniturilor pentru 2 milioane de români. Ce sumă va fi scrisă pe fluturaşul de leafă

Categoria de persoane care va beneficia de sprijin pentru a-şi continua studiile sau pentru a obţine un loc de muncă

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a transmis că prin intermediul acestui program vor fi implementate mai multe măsuri de sprijin pentru unităţile de învăţământ, unde riscul de abandon şcolar este ridicat. Astfel, zeci de mii de elevi vor avea parte de ajutor pentru continuarea studiilor.

Mai mult, proiectul prevede ca peste 250.000 de adulţi şi alţi 279.000 de tineri să fie implicaţi în programe de formare pentru a accede pe piaţa muncii.

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Educaţie şi Ocupare (PEO), aferent perioadei de programare 2021-2027. Programul urmăreşte ca, până în anul 2027, să creeze «O Românie mai socială cu acces egal la ocupare durabilă, de calitate, la un sistem de educaţie relevant pentru piaţa muncii, stimulativ pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii, o societate bazată pe solidaritate şi condiţii de viaţă mai bune pentru toţi cetăţenii”, au transmis reprezentanții MIPE, într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților ministerului, principale obiective ale programului sunt optimizarea sistemelor de educaţie şi formare pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii, concomitent cu promovarea accesului egal la educaţie şi stimularea învăţării pe tot parcursul vieţii, şi consolidarea funcţionării eficiente a pieţei muncii şi facilitarea accesului şi a participării incluzive şi egale la ocupare de calitate şi durabilă pentru resursa de forţă de muncă.

„Suntem încă în punctul în care piaţa muncii din România este caracterizată de deficit important de forţă de muncă şi de competenţe relevante. Persoanele cu dizabilităţi reprezintă o categorie cu dificultăţi majore de integrare, ponderea şomerilor de lungă durată este la 43,4%, iar munca nedeclarată este în continuare la niveluri ridicate. Tocmai de aceea, în contextul provocărilor tot mai complexe, este imperios să ne adaptăm capacitatea în capitalul uman şi infrastructură, pentru a furniza măsuri active eficiente şi a unor servicii de calitate, accesibile şi integrate.

De la această premisă a început construcţia Programului Educaţie şi Ocupare, care ne aduce peste 4,3 miliarde de euro pentru investiţii în cea mai importantă resursă pe care o avem: oamenii. Vom vorbi despre o Românie în care sistemul de educaţie formează cetăţeni activi, educaţia este individualizată şi centrată pe nevoi. Unde educaţia începe cât mai devreme şi continuă pe tot parcursul vieţii, iar profesorii au autonomie pedagogică, sunt mentori şi facilitatori ai învăţării. Trebuie să vorbim despre o Românie în care sistemul de educaţie este atrăgător, facilitând o intensitate crescută a mobilităţii internaţionale. Managementul educaţional să fie unul profesionist şi bazat pe inovaţie, iar cadrul legislativ este stabil şi bazat pe o viziune asumată”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Citește și PENSII 2023. Lovitură pentru milioane de români, nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul. Nu vor mai fi luate în calcul veniturile cu caracter nepermanent