Premierul interimar Cătălin Predoiu a condus luni o întâlnire la Palatul Victoria cu mai mulți miniștri pentru a discuta stadiul în care ne aflăm cu atragerea banilor europeni prin PNRR – “pușculița” cu bani a Uniunii Europene, de care România are mare nevoie pentru proiectele sale.
Săptămâna aceasta, ministrul Marcel Boloș pleacă cu o echipă la Bruxelles pentru discuții tehnice cu oficialii Comisiei Europene. Deplasarea are ca scop să rezolve blocajele și să ne asigurăm că mai vin bani de la UE.
Discuțiile se concentrează pe cererea numărul 3 de plată – adică banii pe care România îi cere acum din PNRR – și pe pregătirea cererii numărul 4.
Problema e că, până acum, europenii au zis că nu toate țintele din cererea 3 au fost atinse, așa că vor vira doar o parte din bani: 1,3 miliarde de euro. Dacă lucrurile merg bine, România ar trebui să-i primească până la sfârșitul lunii.
Mesajul lui Predoiu către membrii Guvernului este clar: “Vă comportați ca și cum nimic nu s-a schimbat!” le-a spus el. Cu alte cuvinte, toată lumea trebuie să-și facă treaba ca să nu pierdem banii.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, anunţă înainte de plecarea la Bruxelles, pentru o serie de şedinţe tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene, că renegocierea PNRR şi deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 reprezintă priorităţi imediate pentru a asigura absorbţia maximă a fondurilor europene alocate României.
Ilie Bolojan anunţă creşteri de taxe şi impozite: „România nu trebuie să fie retrogradată la Junk”
Ministrul Marcel Boloş, alături de echipa tehnică din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a participat luni la reuniunea de lucru a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), coordonată de prim-ministrul interimar, Cătălin Predoiu. Discuţiile din cadrul Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR au vizat punctual aspecte ce trebuie urgentate pentru deblocarea integrală a Cererii de plată nr. 3, respectiv şi pentru implementarea reformelor şi investiţiilor care urmează a fi cuprinse în Cererea de Plată nr. 4, în paralel cu finalizarea etapei de renegociere a PNRR, potrivit MIPE.
În cursul acestei săptămâni, o delegaţie guvernamentală condusă de MIPE va merge la Bruxelles, pentru o serie de şedinţe tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene.
”Până în prezent, au fost realizate o serie de analize comune cu reprezentanţii Executivului european, cu privire la stadiul de implementare al investiţiilor, care au relevat pe de o parte necesitatea ajustării unora dintre acestea, iar pe de altă parte, necesitatea iniţierii unor măsuri care să asigure îndeplinirea acestora în termenele asumate de România”, subliniază ministerul.
”Calendarul pe care îl avem impune o succesiune clară: nu putem transmite Cererea de Plată nr. 4 înainte de a finaliza renegocierea PNRR. Doar după aprobarea oficială a planului modificat vom putea transmite Comisiei o nouă cerere de plată, în forma sa restructurată, care să includă reformele şi investiţiile actualizate. Obiectivul nostru este depunerea Cererii de Plată nr. 4 în luna iulie, dar pentru aceasta este esenţial ca procesul de renegociere să se încheie până la finalul lunii mai. Succesul negocierilor şi al implementării PNRR depinde, în mod esenţial, de colaborarea interinstituţională strânsă, de coerenţa poziţiilor tehnice şi de capacitatea de reacţie operativă în raport cu partenerii europeni. Renegocierea PNRR este deja într-o etapă avansată, în urma discuţiilor intense care au fost deja purtate cu Comisia Europeană. În această săptămână, la Bruxelles, vom avea discuţiile cu care ar trebui să închidem”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
În cazul Cererii de Plată nr. 3, Comisia a considerat parţial îndeplinite ţintele şi jaloanele cuprinse în aceasta şi a aprobat o plată parţială în valoare de 1,3 miliarde de euro. Această sumă urmează să fie virată ţării noastre la sfârşitul acestei luni, mai anunţă MIPE.
Până în prezent, România a încasat 9,2 miliarde de euro din suma de 28,5 miliarde de euro de care dispune pentru implementarea PNRR. Din această alocare, o sumă de 13,6 miliarde euro este acordată sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.
Predoiu: „Guvernul este al României”
Până acum, România a primit 9,2 miliarde de euro din totalul de 28,5 miliarde disponibili prin PNRR. Din aceștia, o parte sunt bani nerambursabili (granturi), iar cealaltă parte sunt împrumuturi avantajoase.
„După cum cunoaşteţi, există discuţii curente, la nivel tehnic şi ministerial, pentru modificarea PNRR. Indiferent de statutul interimar al actualului guvern, continuarea eforturilor pentru realizarea obiectivelor asumate este esenţială. Acţionaţi ca şi când nu s-a schimbat nimic în statutul guvernului — cu responsabilitate, ritm şi coerenţă instituţională. Guvernul este al României, indiferent de componenţa sa. Colaborarea dintre ministere trebuie să fie impecabilă, trebuie să asiguraţi continuitate operaţiunilor, să cereţi aparatelor administrative să crească , pentru ca viitorul Executiv cu puteri depline să preia proiecte bine pregătite şi să se asigure continuitatea administrativă. În raport de dialogul cu Comisia Europeană este important să asigurăm coerenţă între ministere şi MIPE, onestitate şi transparenţă în dialog”, a afirmat premierul interimar Cătălin Predoiu.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat și miniștrii de Finanțe, Energie, Muncă, Sănătate, Mediu, Dezvoltare.