Vești bune pentru 35.000 de tineri! Comisia Europeană a lansat miercuri înscrierile de primăvară pentru cei care vor să primească un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot să exploreze Europa cu trenul.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/03/permise-de-calatorie.jpg)
Categoria de persoane care va primi un permis de călătorie gratuit în Europa. Înscrierile au început de miercuri de la ora 12:00 și se vor încheia pe 29 martie, la aceiași oră.
Categoria de persoane care va primi un permis de călătorie gratuit în Europa
Tinerii care vor să intre în posesia unui permis de călătorie trebuie să se înscrie pe Portalul European pentru Tineret, să răspundă la un set alcătuit din cinci întrebări, dar și la o întrebare suplimentară, care are rolul de departajare în cazul în care sunt înregistrate scoruri egale.
Cei care vor beneficia de astfel de permise de călătorie sunt tinerii născuţi în perioada 1 iulie 2004 – 30 iunie 2005. Aceștia vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 15 iunie 2023 şi 30 septembrie 2024.
Înscrierile sunt deschise tinerilor din Uniunea Europeană, dar şi din ţările terţe asociate la programul Erasmus+RO, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia şi Turcia.
„Uniunea Europeană este un proiect al păcii, şi tocmai de aceea investim constant în noile generaţii de tineri, care duc mai departe visul european. Astăzi se deschide o nouă rundă de înscrieri pentru un loc în
Astfel, 70.000 de tineri din toată Europa au posibilitatea de a descoperi Europa şi de a-şi îmbogăţi competenţele chiar în Anul European al Competenţelor – European Year of Skills.
Taxe mai mari la facultățile din România
Se măresc taxele la majoritatea universităților din țară. Studenții admiși pe locurile cu taxă vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.
Unele universități cresc tariful cu 300 de lei pe an, în timp ce altele au taxe mai mari cu 1500 de lei. Principala explicație venită din partea reprezentanților facultăților este scumpirea utilităților. Mărirea taxelor se va aplica doar noilor studenți pentru ca cei care studiază deja să nu se vadă în situația de a renunța la studii.
Spre exemplu, la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB din Cluj tariful anual de studii pentru cei admişi la locurile cu taxă va creşte de la 5000 de lei la 6500 de lei.
„Creşterea acestor taxe, fireşte că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolara are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit”, a declarat Claudiu Turcuș, Prodecan Facultatea de Teatru și Film UBB.
Taxa la Facultatea de Drept din Cluj, spre exemplu, ajunge de la 3600 la 5000 de lei. Rata abandonului a ajuns acolo la 20%. De cele mai multe ori părinţii sunt cei care plătesc taxa studenţilor.
La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași taxa va fi majorată cu cel mult 20%. Studenţii care se vor înscrie anul viitor la facultăţile de Litere, de Istorie sau de Biologie vor plăti mai mult cu 300, respectiv 500 de lei.
Universitatea Transilvania din Brașov va creşte taxele din toamnă doar pentru studenţii de la medicină: cu o mie de lei.
Citește și Bani de la guvern: ce alocație primesc tinerii din România care au împlinit vârsta de 18 ani
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20