Veşti bune: Veţi putea călători cu un animal de companie în UE mult mai uşor

Călătoria cu animale de companie în Europa va deveni mai simplă, atunci când deplasările nu au un scop comercial, conform unei decizii luate luni de către statele membre ale Uniunii Europene.

10 iun. 2013, 15:29
Veşti bune: Veţi putea călători cu un animal de companie în UE mult mai uşor

„Câinii, pisicile şi dihorii, de exemplu, care îşi însoţesc proprietarul vor avea mai multe posibilităţi de a călători în cadrul UE”, a anunţat Consiliul Uniunii Europene, care a validat un text adoptat în luna mai de Parlamentul European, scrie Agerpres.

Noua legislaţie prevede reguli mai clare pentru paşapoartele animalelor de companie şi pentru vaccinarea antirabică. Animalele cu vârsta între 12 şi 16 săptămâni care au fost vaccinate, însă nu şi imunizate, vor fi autorizate să călătorească de acum înainte.

Pisicile, câinii şi dihorii – animale sensibile la turbare – care îşi însoţesc proprietarul vor putea călători dacă sunt identificaţi clar şi posedă un document de identificare (paşaport) care să dovedească faptul că au fost vaccinaţi împotriva rabiei„, a explicat Consiliul de miniştri într-un comunicat.

De asemenea, proprietarii vor putea călători cu mai mult de cinci animale, lucru care era interzis până acum pentru a împiedica abuzurile în scopuri comerciale. De acum înainte, va fi posibilă o derogare de la această regulă dacă proprietarii dovedesc participarea la o competiţie, un salon, un eveniment sportiv sau festiv.

Noua legislaţie va intra în vigoare la 18 luni de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.