Vești excelente pentru pensionari. Ministrul Muncii aruncă bomba: „Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%”

Odată cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie cu 12,5 procente, e depășit ”acel ultra-vehiculat” procent de 40 privind majorarea pensiilor, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

10 ian. 2023, 08:32
Vești excelente pentru pensionari. Ministrul Muncii aruncă bomba: „Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%”

Astfel, odată cu cuponul de pensie pentru prima lună din an, pensionarii cu venituri mici vor primi ajutoarele sociale promise diverselor categorii care au nevoie. În ianuarie e acordată prima din cele două tranșe semestriale.

„Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%. Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început: toate măsurile nu reprezintă o laudă pentru coaliţie sau o laudă pentru Guvern, le trecem doar în revistă pentru a discuta şi pentru a informa cetăţenii. (…) Aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei ei au înscrisă şi suma măsurii de sprijin, măsură decisă de coaliţia politică care susţine Guvernul şi, odată cu plata pensiei, fie că încasează prin cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin, deja se plătesc, s-a început plata din 4 ianuarie”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Ministrul Muncii spune că, prin măsurile de ajutor, pensionarii cu pensii de până în 1.500 de lei vor beneficia de o majorare ”într-un procent real, net, nominal de peste 40 şi procentul scade uşor către 20% până la 3.000 de lei”. Budăi a explicat că la procentul cu care au crescut pensiile se adaugă prima tranșă a măsurilor de ajutor.

Citește și Marius Budăi a dezvăluit care ar trebui să fie pensia minimă în România. „Acum cineva o să vină și o să spună că este prea mică sau prea mare”

Întrebat dacă acordarea de ajutoare poate fi considerată ”o măsură a sărăciei”, în contextul în care aproximativ 90% dintre pensionarii români beneficiază de aceste ajutoare din partea Guvernului, ministrul a răspuns: ”Este o măsură a nevoii şi este o măsură, chiar a sărăciei putem spune, dar poate aşa înţelegem de ce PSD şi Budăi la un moment dat strigau că pensiile în România sunt foarte mici şi nu înţelegem de ce pensiile în România trebuie să rămână mici până în 2070, cu acel procent nedrept faţă de cetăţenii români din PNRR”.

Ministrul a precizat că procentul din PIB stabilit pentru bugetul de pensii ”rămâne în discuţia politică”, el adăugând: ”avem anumite concluzii, le păstrăm pentru final, lucrurile se îndreaptă pe o direcţie bună”.

Citește și Ministrul Marius Budăi, despre rezolvarea inechităţilor la pensii: „Reprezintă o prioritate pentru noi şi necesită parcurgerea a două etape”

La Ministerul Muncii nu a existat nicio analiză care să fundamenteze stabilirea procentului de 9,4% din PIB asumat de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a mai spus Budăi.