Vești excelente pentru românii care au case construite înainte de 1990. Se schimbă legea, scapă de o mare problemă

O nouă propunere legislativă vine în sprijinul cetățenilor care dețin case construite înainte de 1990, simplificând procesul de trecere în proprietate a terenurilor aferente locuințelor. Dacă inițiativa, înaintată de mai mulți senatori și deputați UDMR, va fi aprobată, Legea 18/1991 a fondului funciar va fi modificată astfel încât procedura administrativă să devină mai clară și mai accesibilă.
Filip Stan
14 mart. 2025, 22:36
Vești excelente pentru românii care au case construite înainte de 1990. Se schimbă legea, scapă de o mare problemă

În forma actuală, legea permite solicitarea atribuirii în proprietate a acestor terenuri, însă formularea incompletă a normelor juridice a generat dificultăți în aplicare.

„În forma prevăzută în prezent, emiterea titlului de proprietate îngreunează foarte mult procedura de soluționare a acestor cereri, cele mai multe cereri depuse vizând terenuri curți-construcții aflate în intravilan, folosite în general de mai multe persoane, care fiecare au depus cereri la rândul lor, urmărind să dobândească o cotă-parte din respectivul teren în proprietate, deoarece procedura emiterii titlului de proprietate este aproape imposibilă, fiind necesar să se recurgă la artificii tehnice pentru a putea pune în aplicare dispozițiile legale”, subliniază inițiatorii propunerii, potrivit Avocatnet.ro.

Modificările propuse vizează clarificarea și simplificarea procesului administrativ, astfel încât proprietarii caselor de locuit și ai anexelor gospodărești construite înainte de 1990, inclusiv cei care au achiziționat imobilul sau l-au dobândit prin acte translative de proprietate, să poată solicita atribuirea terenurilor direct la primăria localității în care se află terenul. În prezent, cererile sunt adresate comisiei județene, iar procesul este îngreunat de mai multe condiții restrictive.

Citește și: Te sună Fiscul! Avertismentul de ultimă oră de la ANAF pentru toți românii

Conform legislației actuale, pentru ca un solicitant să obțină titlul de proprietate asupra terenului aferent casei sale, trebuie să îndeplinească următoarele condiții simultan:

– să figureze cu imobilul în registrele agricole, cadastrale sau în cartea funciară și să fie înregistrat în evidențele fiscale;

– terenul să fie în proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale, iar solicitantul să fie proprietarul construcțiilor;

– terenul să nu facă obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.

Înițiatorii proiectului legislativ argumentează că aceste cerințe nu sunt suficient de clare, ceea ce creează incertitudini pentru solicitanți și dificultăți în stabilirea responsabilităților autorităților locale și județene. Noua legislație ar urma să prevină astfel de ambiguități și să reducă riscul unor litigii sau dispute administrative.

Noua propunere legislativă vine ca răspuns la numărul mare de cereri depuse pentru clarificarea regimului juridic al acestor terenuri.

Completarea legislativă va duce la simplificarea procedurii atribuirii în proprietate a terenurilor. În prezent sunt depuse zeci de mii de cereri în acest sens, precizează inițiatorii.

Citește și: Amenzi uriaşe fie că locuieşti la bloc, fie că stai la casă cu curte. Greşeala costisitoare se face mai ales primăvara

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai, de fapt, pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro. Câți bani dai înapoi preț de 5 ani și cât e rata lunară. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât