Veşti proaste pentru această categorie de români. A fost suspendată facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță!

Guvernul vine cu o veste proastă pentru această cateogrie de români. Executivul a adoptat suspendarea facilității prin care firmele plătitoare de impozit pe profit aveau posibilitatea să acorde angajaților (părinți) 1500 lei pentru creșă sau grădiniță.

29 mart. 2021, 21:29
Veşti proaste pentru această categorie de români. A fost suspendată facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță!

Veşti proaste pentru această categorie de români. Aceasta a apărut  în Monitorul oficial. Deși a fost adoptată joi seara (25 martie), premierul Florin Cîțu a menționat în conferința de la finalul ședinței de Guvern celelalte măsuri din OUG, dar nu și asta. La fel a făcut și Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, dar el a postat pe Facebook. Ambii au omis suspendarea facilității până la finalul anului.

Veşti proaste pentru această categorie de români. A fost suspendată facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță!

Ministerul Finanțelor a dat un comunicat aproape identic cu ce a scris Nazare. Se pare că le-a fost rușine să spună că au luat această măsură. Au preferat să menționeze doar lucrurile pozitive.

Toată lumea aștepta, din noiembrie 2020, să vadă normele de aplicare. În loc de ele, acum părinții și firmele s-au trezit cu suspendarea măsurii. Toți experții în fiscalitate cu care am discutat au spus că, într-adevăr, sunt probleme cu Legea 239/2020, ce a fost publicată în Monitorul oficial, dar poate fi corectată. Toți și-au arătat disponibilitatea să ajute Ministerul Finanțelor.

CES a dat aviz negativ motivând, printre altele, că legea este în vigoare din 6 noiembrie 2020, multe companii au implementat facilitatea, că nu a fost o consultare largă a tuturor celor implicați.

Ce măsuri au anunțat Nazare, Cițu și Ministerul Finanțelor săptămâna trecută (pe care le găsim și în OUG din Monitorul oficial):

• scutirea de la plata impozitului specific unor activități datorat de operatorii economici care activează în domeniul HORECA, pentru încă 90 de zile, începând cu 1 aprilie 2021;

• prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare de la 30 iunie 2021, la 31 ianuarie 2022;

• extinderea termenului până la care contribuabilii pot beneficia de rambursarea TVA cu control ulterior, de la 31 martie 2021, la 31 ianuarie 2022;

• contribuabilii pot beneficia în continuare de ștergerea accesoriilor fiscale (cum ar fi dobânzile și penalitățile), cu condiția plății debitelor principale și a îndeplinirii celorlalte criterii menționate în legislație, până la data de 31 ianuarie 2022;

• facilitatea de eșalonare la plată, în formă simplificată, a obligațiilor bugetare datorate după data declarării stării de urgență se menține până la 30 septembrie 2021.

Citeşte şi: Guvernul a aprobat legea consumatorului vulnerabil de energie. Ce câştigă românii
 


loading...