Veşti proaste pentru agricultori! Secetă extremă până la jumătatea lunii august

Publicat: Vineri, 07 August 2020 08:19 // Actualizat: Vineri, 07 August 2020 08:19 // Sursa: romaniatv.net

Seceta extremă se va menţine în majoritatea zonelor agricole pe parcursul următoarelor zile, pe fondul temperaturilor ce vor ajunge până la 37 de grade Celsius, se arată în prognoza realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă în intervalul 7 - 13 august.

Foto: ziarulromanesc.es

Din punct de vedere termic, în acest interval se va menţine o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole şi chiar caniculară în zonele sudice şi estice. Ziua, temperaturile vor oscila între 18 şi 31 de grade, abaterile termice pozitive fiind de până la 7 grade, în cea mai mare parte a ţării.

În majoritatea zonelor agricole, maximele vor fi cuprinse între 25 şi 37 de grade Celsius, în timp ce minimele se vor încadra între 10 şi 24 de grade.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de averse, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Conform specialiştilor, în cultura de porumb neirigat, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0 - 100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei şi al Crişanei.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe patru săptămâni. Cum va fi vremea până pe 24 august

De asemenea, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Crişana, izolat în nord-vestul şi vestul Moldovei, nord-vestul şi estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

În acest context şi pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer de la suprafaţa solului se vor înregistra în continuare ofilirea temporară şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază la prăşitoare, uscarea frunzelor bazale, starea de vegetaţie a culturilor depreciindu-se treptat, în special pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

La floarea-soarelui va fi posibilă finalizarea fazei de înflorire (100%), culturile aflându-se predominant la maturitate ceară (10-100%), precum şi maturitate deplină (10-60%), în special în semănăturile efectuate în perioada optimă şi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Totodată, cultura de porumb se va afla la înflorirea paniculului (60-100%) şi mătăsire (50-100%), maturitate în lapte şi ceară (10-100%), îndeosebi la hibrizii extra-timpurii şi timpurii, iar la sfecla de zahăr se va înregistra creşterea intensă a rădăcinii în grosime şi greutate, în timp ce cartoful va parcurge creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice la soiurile de vară.

Citeşte şi Prognoza meteo pentru VARĂ. Caniculă, furtuni puternice şi secetă VIDEO

La pomii fructiferi, vor predomina fazele de creştere şi dezvoltarea a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar la sâmburoase se va continua recoltarea. În majoritatea podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum şi izolat coacerea boabelor.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
secetă seceta pedologica temperaturi ridicate
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8590
RON
22 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H