VEŞTI proaste pentru fumători! Cât costă de azi un pachet de ţigări

Ţigaretele comercializate de British American Tobacco sunt mai scumpe începând de la 2 octombrie 2017 cu 50 de bani pentru un pachet.

02 oct. 2017, 13:25
VEŞTI proaste pentru fumători! Cât costă de azi un pachet de ţigări

Scumpirea operată de BAT va fi urmată, în cel mai scurt timp, şi de ceilalţi doi producători importanţi din România, Philip Morris şi Japan Tobacco International,

Preţurile la 2 octombrie pentru cele mai cunoscute mărci de la BAT:

Kent – 17 lei

Pall Mall – 16 lei pachetul

Dunhill – 18 lei pahetul

Rothmans – 17 lei pachetul

Lucky Strike -17 lei.

Noile preţuri de la BAT sunt şi pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Precedenta scumpire a fost în 22 mai, anul curent, tot de 0,5 lei pe pachet, astfel că 2017 marchează deja o scumpire cu 1 leu a ţigărilor, adică 5-7%, funcţie de marcă, scrie economica.net.

Scumpirile la ţigări vor continua până în 2022, în medie cu 2% pe an, prin majorarea cotei de acciză şi actualizarea cu rata inflaţiei. Este un calendar asumat de România în faţa UE, care, în cele din urmă, va face ca pachetul de ţigări să coste circa 5 euro, în orizontul de timp 2022.

Cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt UK, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, şi ţările baltice. În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului.

Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. Noi, încă din 2016, suntem la nivelul anului 2018, când programul de convergenţă ar fi trebuit să fie încheiat, dar va continua, mai lent, până în 2022.

Industria ţigărilor este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu vărsăminte anuale de circa 3 miliarde de euro. Piaţa locală este un joc în trei, BAT, Phillip Morris şi JTI, la care se adaugă ţigările comercializate “la negru”, aduse prin contrabandă din ţările vecine.