Veşti proaste pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu poliţele RCA

Asigurările RCA se scumpesc din nou. Un proiect recent al Autorităţii de Supraveghere Financiară impune norme mai stricte pentru firmele de asigurare. Acestea vor avea de ales între ieşirea de pe piaţă şi scumpirea poliţelor.

05 aug. 2014, 10:39
Veşti proaste pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu poliţele RCA

Numărul firmelor de asigurare care vând RCA s-ar putea reduce semnificativ în următoarea perioadă dacă o normă ASF lansată deja în dezbatere va deveni literă de lege în forma actuală, scrie economica.net. În fapt, doar 4-5 companii arată în prezent că sunt suficient de solide pentru a îndeplini condiţiile de lichiditate şi solvabilitate pe care ASF se gândeşte să le impună.

Concret, Autoritatea propune în proiectul de normă ca indicatorul de solvabilitate să crească de la un minim de 1 la 1,3 în cazul firmelor care activează pe piaţa RCA.

Citeşte şi RCA ieftin. Unde găseşti cele mai ieftine poliţe de asigurări auto obligatorii

Cu alte cuvinte, respectivii asigurători ar trebui să-şi îmbunătăţească solvabilitatea cu 30% iar aceasta doar în condiţiile în care în acest moment respectă criteriile minimale ceea ce nu este cazul Astra Asigurări (aflată sub administrare specială), Carpatica Asig(în proces de redresare financiară cu plan de măsuri) sau Euroins(care a anunţat că îşi va majora capitalul social dar nu a făcut-o încă).

Citeşte şi DESPĂGUBIRI de cinci milioane de euro pentru victimele accidentului de pe Autostrada Soarelui

Cele trei companii, cele mai mari de pe piaţa RCA, nu îndeplinesc nici actualele criterii de solvabilitate ceea ce înseamnă că pentru a le respecta pe cele noi ar trebui să vină cu aporturi uriaşe de capital sau să renunţe la acest segment. Astra, de exemplu, cea mai mare companie locală de asigurări, doar pentru a reuşi să reintre în limitele stabilite de ASF are nevoie, până la finalul toamnei, de un aport suplimentar de capital de peste 350 de milioane de lei. Euroins a anunţat dar încă nu a efectuat o majorare de capital de 25 de milioane de euro care ar repune firma în limitele normelor.

Continuarea pe economica.net.