Veşti proaste pentru patronii de pe Centrul Vechi. Magazinele şi barurile din clădirile cu bulină, închise

Sute de magazine, baruri, fast-fooduri sau chiar bănci din centrul Capitalei se vor închide dacă sediile lor se află la parterul clădirilor cu risc seismic major. Cel mai afectată va fi atracţia petrecăreţilor din Capitală, Centrul Vechi. Comercianţii riscă amenzi chiar şi de 70.000 lei, potrivit unei legi adoptate în Parlament.

26 oct. 2015, 09:12
Veşti proaste pentru patronii de pe Centrul Vechi. Magazinele şi barurile din clădirile cu bulină, închise

Aproximativ 200 de baruri, cafenele şi cluburi îşi desfăşoară activitatea în centrul istoric al Capitalei. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost expertizate cu risc seismic ridicat, ceea ce înseamnă că la primul cutremur puternic, majoritatea clădirilor riscă să pice chiar peste clienţi. Această realitate nu îi sperie pe sutele de vizitatori care umplu în fiecare seară barurile şi restaurantele până la refuz. Pentru a preveni o nenorocire, deputatul de la Forţa Civică Dan Cristian Popescu a iniţiat un proiect de lege care ar putea închide majoritatea localurilor din Centrul Vechi.

Deputatul Dan Cristian Popescu a iniţiat un proiect de lege, care odată intrat în vigoare, va obliga toţi proprietarii clădirilor expertizate cu risc seismic să le consolideze. În plus, legea prevede ca fiecare proprietar să-şi expertizeze imobilele şi să întocmească un certificat seismic, pe care să-l anexeze apoi cărţii tehnice a imobilului, în cazul în care vrea să-l vândă.

În caz contrar, clădirile expertizate cu risc seismic, neconsolidate, nu vor putea fi închiriate şi nici destinate activităţilor comerciale. Nici clădirile neexpertizate nu vor mai putea fi vândute în viitor fără certificatul seismic.

Proiectul a fost adoptat de Parlament şi urmează să fie promulgat de preşedinte.

CITEŞTE ŞI Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei

„O componentă importantă a proiectului de lege este conştientizarea şi responsabilizarea cetăţenilor care trebuie să înţeleagă că nu mai poate merge aşa. Avem nevoia de a preveni, în loc de a reacţiona. În plus, avem exemplul problemei cu cânii, în cazul căreia s-a dat o lege ca reacţie la o tragedie, care se putea preveni. Nu trebuie să ajungem într-un moment tragic pentru a lua o măsură”, a declarat iniţiatorul proiectului de lege, Dan Popescu, pentru ROMÂNIATV.NET.

Certificatul de risc seismic

Proiectul de lege prevede ca toţi proprietarii de imobile să fie obligaţi să obţină un certificat de risc seismic, pe care să-l anexeze apoi cărţii tehnice a imobilului.

„În primă fază, certificatul va fi obligatoriu pentru clădirile care sunt deja expertizate. Practic, bulina roşie va fi transformată într-un certificat. Avem în vedere, pentru clădirile construite până în 1950 ca certificatul să fie obligatoriu în termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a legii, şi un termen de cinci ani pentru toate clădirile din România. Este posibil să existe clădiri noi care, de exemplu, nu respecta legislaţia privind structura imobilului”, a precizat deputatul Forţa Civică.

Partea mai puţin plăcută a viitoarei legi o reprezintă dispoziţia conform căreia activităţile comerciale desfăşurate în clădirile cu risc seismic vor fi sistate, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a normei. Firmele îşi vor putea relua activitatea imediat după consolidarea imobilelor.

Zona din Capitală cea mai vizată de această viitoare lege este cu siguranţă Centrul Istoric. Acolo, există circa 150 de imobile expertizate cu risc seismic ridicat. La parterul celor mai multe dintre ele, comercianţii au deschis baruri, restaurante, cafenele şi cluburi, ceea ce înseamnă că odată intrată în vigoare legea, acestea trebuie să intre într-un proces de consolidare sau trebuie închise.

„În termen foarte scurt vrem să ridicăm dreptul de funcţiune a acestor clădiri. Imobilele vor avea un termen de trei luni de a intra în consolidare sau reconstrucţie. După ce clădirea nu mai prezintă un risc seismic, activitatea comercială va putea fi reluată”, a explicat Dan Popescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Barurile şi cluburile periculoase, semnalizate cu panouri

Până la demararea procedurilor de consolidare sau demolare a clădirilor cu risc seismic, acestea vor fi semnalizate cu panouri prin care oamenii vor fi avertizaţi cu privire la pericolele la care se expun dacă intră în localurile respective. Cu alte cuvinte, turiştii şi petrecăreţii din Centrul Vechi vor putea alege să intre în locul care le oferă pe lângă distracţie şi voie bună şi siguranţă.

„Legea va prevede ca până la consolidarea sau demolarea unei clădiri expertizată cu risc seismic, va fi semnalizată cu un panou pe care va scrie foarte clar ce se poate întâmpla dacă intri acolo. În genul mesajelor de pe pachetele de ţigări. Panourile vor fi făcute şi în limba engleză pentru că turiştii străini nu ştiu de acest pericol. Ele vor avea un mesaj clar, eventual cu un cap de mort. Acum nu se conştientizează foarte bine. Există mulţi teribilişti. Avem discuţii cu psihologi şi sociologi ca să găsim cel mai bun text pe care îl vom impune prin lege”, a precizat deputatul.

Deputatul Dan Popescu are convingerea că localurile din Centrul Vechi nu vor sta prea mult închise, întrucât proprietarii de acolo au suficiente resurse financiare pentru a consolida clădirile, în plus niciunul nu va vrea să aibă în faţa barului un panou semnalizat cu „pericol de moarte”.

„În Centrul Vechi se fac banii necesari care o să-i convingă pe comercianţi să consolideze repede. Nu sunt clădiri foarte înalte, iar lucrările nu vor fi foarte lungi. Este în avantajul lor să le consolideze pentru că oamenii vor să intre în clădiri solide. Se va face clar diferenţa între clădiri, pentru că unele vor avea panouri pe care va scrie clar că poţi să mori dacă intri acolo, pe altele nu o să fie”, spune Dan Popescu.

Administratorii firmelor care nu se vor supune acestor prevederi riscă sancţiuni penale, a mai clarificat deputatul.

Locatarii imobilelor cu risc seismic riscă să fie expropriaţi

Noua lege a consolidării vizează şi persoanele fizice care locuiesc în imobile cu risc seismic ridicat. Proprietarii care refuză să-şi consolideze locuinţele, chiar şi cu bani de la primărie, vor fi expropriaţi, pentru că, explică Dan Popescu, vieţile altor oameni nu merită să fie puse în pericol de nepăsarea altora: „Oamenii care primesc bani pentru consolidare, care primesc casă de la primărie şi chiar nu vor, vor fi expropriaţi. Nu putem ţine blocuri în loc, care pot fi consolidare, nu putem pune alte vieţi în pericol”.

Faptul că Centrul Vechi reprezintă un pericol pentru bucureşteni şi turişti a fost dovedit şi anul acesta, când două clădiri s-au prăbuşit în doar două luni. Un imobil cu două etaje a căzut în întregime în luna mai. Două luni mai târziu, zidul interior al unei alte construcţii, declarată monument istoric, s-a prăbuşit. Din fericire, în nici unul dintre cazuri nu au existat victime.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, mai mult de jumătate dintre localurile din Centrul Vechi vor fi închise.

Potrivit listei imobilelor cu risc seismic a Primăriei Municipiului București, pe străzile Lipscani, Franceză, Șelari, Covaci, Gabroveni, Smârdan, Doamnei, Academiei sau Blănari, se află clădiri încadrate în prima clasa de risc seismic, care prezintă pericol public. Îngrijorător este faptul că cele mai multe dintre aceste clădiri adăpostesc zilnic sute de oameni.

Consultă aici LISTA IMOBILELOR ÎNCADRATE ÎN CLASE DE RISC SEISMIC din Bucureşti