Veşti proaste pentru profesori. Majorările salariale se dau abia în 2019. Legea a fost votată în Senat

Senatul a adoptat, miercuri, legea privitoare la plata eșalonată a drepturilor câștigate în instanță de cei din sistemul de Educație, ca urmare a tăierilor de salarii din anul 2010. În acest caz, Senat este for decizional, iar legea va pleca la promulgare, dacă nu va fi atacată la Curtea Constituțională. Legea a fost votată cu 85 de voturi pentru și o abținere, în plenul Senatului.

RomaniaTV.net
28 mart. 2018, 08:56
Veşti proaste pentru profesori. Majorările salariale se dau abia în 2019. Legea a fost votată în Senat

Propunerea vine „că urmare a întârzierilor generate de asigurarea prin bugetele locale a plății respectivelor cheltuieli, cât și fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătorești executorii, ce au că obiect acordarea de daune-interese moratorii sub formă dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământ”, potrivit actului normativ adoptat de Senat.

Astfel, în 2018 se va plăti 5% din valoarea titlului executoriu, iar în 2019, 10%. În 2020 și 2021 se va plăti câte 25% din valoarea titlului executoriu, urmând că în ultimul an de plata, 2022, valoarea să crească la 35%.

Veste bună pentru dascăli: Cresc salariile din învăţământul preuniversitar, de la 1 martie 2018. Legea a fost votată de Parlament

În 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, Ministerul Educației are obligația de a stabili metodologia de calcul pentru plata drepturilor bănești.

În proiectul adoptat este prevăzut faptul că Inspectoratele Școlare pot redistribui fondurile în sistem, în așa fel încât să acopere eventuale lipsuri din alte zone.