Vești proaste pentru români! Categoria de persoane care va plăti un impozit mai mare cu 500% de la 1 ianuarie

Vești proaste pentru românii care dețin o locuință. De la 1 ianuarie 2024, o anumită categorie de persoane va plăti un impozit mai mare de 500%.

05 dec. 2023, 20:57
Vești proaste pentru români! Categoria de persoane care va plăti un impozit mai mare cu 500% de la 1 ianuarie
Categoria de persoane care va plăti un impozit mai mare cu 500% de la 1 ianuarie

Categoria de persoane care va plăti un impozit mai mare cu 500% de la 1 ianuarie. Consiliul Local al Sectorul 1 a aprobat marți  supraimpozitarea a aproximativ 20 de proprietari care nu și-au îngrijit clădirile pe care le dețin.

Citește și Anunț de ultimă oră pentru proprietarii de locuințe! Noile reguli pe care trebuie să le știe moștenitorii sau cumpărătorii

Categoria de persoane care va plăti un impozit mai mare cu 500% de la 1 ianuarie

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, aceștia vor plăti un impozit majorat cu valori între 100% și 500%, în funcție de starea imobilului, potrivit unui anunț făcut de către primarul Clotilde Armand.

Edilul Sectorului 1 a subliniat că este vorba despre imobilele situate pe Str. Biserica Amzei, Bd. Dacia, Str. Berzei, Str. G-ral H. Berthelot, Str. Panait Istrati, Str. Popa Tatu și Str. Băneasa.

„Cele mai multe dintre aceste clădiri urâțesc înfățișarea Sectorului și sunt un adevărat pericol pentru trecători, mai ales când bate vântul sau când plouă”, a transmis Clotilde Armand.

În aceste momente, Primăria sectorului 1 are în evidență mai multe zeci de imobile care au fațadele degradate.

„Polițiștii locali din cadrul Biroului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au emis în acest an sute de somații proprietarilor pentru a-și remedia/restaura imobilul. Mă bucur să văd că mulți dintre proprietari au răspuns somațiilor și și-au reparat fațadele caselor. Semnul trebuie să ajungă istorie”, a mai spus primarul Sectorului 1.

Taxa majorată cu acelaşi procent şi la Caracal

Impozit de 500% pentru clădirile care se degradează, la Caracal. „Nu plătesc, îi executăm!” Proprietari de vază, în culpă
Proprietarii a zeci de imobile din Caracal vor plăti între 300% și 500% impozit pe clădiri în acest an, pentru că lasă imobilele să se degradeze. Printre proprietari sunt societăți mari sau nume cunoscute în urbe.

Hotărârea de a supraimpozita proprietarii care lasă imobilele să se degradeze este aplicată pentru prima dată în municipiul Caracal, spune primarul Ion Doldurea, însă nu vine fără avertisment. Din contră, primele notificări au fost făcute către proprietari în cursul anului 2021, continuând și în 2022.

Pentru că proprietarii, cei mai mulți, nu au luat în serios avertismentul, o comisie a inventariat fiecare imobil vizat în parte, iar într-o ședință de consiliu local de la sfârșitul anului trecut aleșii locali au fost de acord cu supraimpozitarea, în cazul a 24 imobile.

„Este prima dată când procedăm astfel, sunt 24 de imobile, au fost avertizați de două ori până acum, în cursul anului 2021 și 2022, li s-au trimis somații, au avut timp să facă reparații, să schimbe cumva aspectul caselor respective, n-au făcut-o, asta este. E un început, pentru că mai sunt și altele, noi am procedat doar la vârful de iceberg. Oricum, noi avem avertizați mai mulți, dar acestea sunt mai grave, acolo unde sunt în zone mai centrale”, a explicat primarul municipiului Caracal, Ion Marian Doldurea.

Proprietarii vor plăti, majoritatea, pentru 2023, o sumă de cinci ori mai mare decât cea datorată în mod obișnuit, însă măsura nu se mai aplică în anul următor dacă proprietarul ia măsuri. Justificări de tipul – nu avem bani, o renovare a unui asemenea imobil costă foarte mult (unele sunt case de patrimoniu, altele sunt case din zonă protejată, iar reparațiile se fac în anumite condiții, respectând standardele caselor monument istoric) – nu mai sunt valabile, spun reprezentanții primăriei.

„Noi le-am solicitat să le vândă și așa cum sunt (n. red. – dacă nu au puterea financiară să le repare). De la caz la caz, sunt oameni în vârstă, îndărătnici, nici nu vând, nici nu dau la copii să repare, mai sunt câteva cazuri de societăți care n-au investit până acum. Sper să remedieze, va fi și pentru noi o experiență”, a adăugat primarul.

Casele inventariate de comisia special creată la primărie reprezintă, unele, un real pericol pentru trecători, pentru că se desprind elemente de pe fațadă, zboară bucăți din acoperiș în cazul unui vânt puternic, cade tencuiala etc. Din cele 24 imobile, trei sunt chiar clădiri de patrimoniu. Pe lista proprietarilor nu se regăsesc, însă, doar persoane în vârstă, care nu au nici puterea financiară și nici determinarea să schimbe fața clădirilor, ci sunt și firme puternice sau oameni de afaceri.

Pentru fiecare imobil pentru care s-a decis supraimpozitarea s-a aprobat o hotărâre de consiliu local, în cuprinsul hotărârii regăsindu-se inclusiv fotografia imobilului respectiv.

Printre proprietari sunt: Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare SNIF (cu un imobil de pe strada 1 Decembrie 1918); fabrica de vagoane Astra Rail Industries Arad (cu un imobil pe aceeași stradă); omul de afaceri Remus Rădoi, cunoscut drept „Codiță”, care va plăti impozit de cinci ori mai mare pentru două clădiri de pe strada Plevnei (nr. 2 și nr. 6); Distribuție Energie Oltenia și Servicii Energetice Oltenia, care impart o clădire tot pe strada 1 decembrie 1918; Agro Chirea (firma familiei primarului comunei oltene Rusănești), care are un imobil în Piața Victoriei din Caracal etc.

Citește și Mare atenție, șoferi! Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini din 2024