Veşti proaste pentru români de la Casa Naţională de Pensii. Cei 200 de lei neimpozabili nu sunt luaţi în calcul la pensie

Casa Naţională de Pensii vine cu veşti proaste pentru români. Cei 200 de lei neimpozabili, pe care angajaţii îi pot primi în plus la salariu, nu vor fi luaţi în calcul la pensie.

27 iul. 2022, 18:19
Veşti proaste pentru români de la Casa Naţională de Pensii. Cei 200 de lei neimpozabili nu sunt luaţi în calcul la pensie

Casa Naţională de Pensii, veşti proaste pentru români. Cei 200 de lei pentru care Guvernul a anunţat că nu se percepe impozit nu vor fi luați în calcul pentru drepturile de pensie, deoarece nu fac obiectul plății unei contribuții de asigurări sociale (CAS).

Veşti proaste pentru români de la Casa Naţională de Pensii. Sunt vizaţi cei care au primit cei 200 de lei

Citeşte şi Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care primesc 2.500 de lei în mână

Deşi nu vor fi luaţi în calcul la pensie, cei 200 de lei neimpozabili se iau în calcul la indemnizaţia de concediu medical. Reprezentanţii de la Inspecţia Muncii au explicat într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei că acordarea celor 200 de lei implică o modificare a salariului de bază lunar brut, chiar dacă pentru ei nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, pentru pensie și sănătate.

„Prin urmare, salariatul va primi salariul la nivelul rezultat în urma modificării, nivel care va fi luat în calcul și la stabilirea indemnizației de concediu de odihnă sau medical”, au explicat reprezentanţii IM pe pagina de facebook.

În aceste condiţii, pentru cei care vor intra în concediu medical în perioada următoare și care primesc această majorare, veniturile salariale care vor fi luate în calcul pentru stabilirea indemnizației de concediu medical vor fi cele aferente salariului brut de 2.750 lei. În plus, datorită faptului că cei 200 lei vor fi luați în considerare și pentru indemnizația de concediu de odihnă, înseamnă că acei salariați care vor părăsi angajatorul și vor rămâne cu zile de odihnă neluate vor primi compensații în bani aferente salariului minim brut de 2.750 lei, potrivit avocatnet.ro.

De pe altă parte, Casa Naţională de Pensii a anunţat că cei 200 de lei pentru care nu se plătesc taxe nu vor fi luaţi în calcul la pensie.

„Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. (…) În consecință, având în vedere că suma de 200 lei acordată în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022 salariaților care desfășoară activitate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă nu este inclusă în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, nu se valorifică la calculul punctajului lunar aferent pensiei acordate din sistemul public de pensii”, anunţă CNPP.

Citeşte şi Vești proaste pentru românii cu credite: ROBOR a mai înregistrat un record. De 12 ani nu a mai ajuns la o astfel de valoare