Vești proaste pentru românii care pleacă în vacanțe în străinătate. Pentru fiecare zi petrecută în afara țării va fi plătită o taxă

An de an, românii aleg să își petreacă vacanțele în afara granițelor țării. Acest lucru a ajuns să afecteze turismul românesc, motiv pentru care Federația Patronatelor din Turismul Românesc este pregătită să propună un proiect legislativ care să ducă la schimbarea lucrurilor în plan intern, în ceea ce privește turismul.

25 sept. 2023, 14:40
Vești proaste pentru românii care pleacă în vacanțe în străinătate. Pentru fiecare zi petrecută în afara țării va fi plătită o taxă
Vești proaste pentru românii care pleacă în vacanțe în străinătate. Pentru fiecare zi petrecută în afara țării va fi plătită o taxă

Estimările arată că în fiecare an, aproximativ un milion de români aleg să călătorească pentru vacanțe în străinătate. Din acest motiv, asociațiile din industria turismului de la noi din țară au propus o inițiativă legislativă inovatoare, care are ca scop să promoveze turismul românesc la nivel internațional.

Citește și: Ioana Grama, reacție acidă după ce s-a spus că e plimbată în vacanțe extravagante de un presupus iubit bogat: „De iubiți milionari care mă plimbă în stânga și în dreapta mi-e plin podul”

Cu o cerere crescută din partea numeroșilor operatori din domeniul turistic și cu scopul de a satisface necesitatea urgentă de a crea o Organizație de Management al Destinației, Consiliul de Administrație al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a constituit recent un comitet condus de prim-vicepreședintele Nicolae Bucovală. Scopul acestui comitet este să dezvolte o propunere legislativă inedită, care să completeze legislația actuală în acest domeniu.

Asociațiile din domeniul turismului se pregătesc să introducă o taxă specială de promovare turistică pentru turiștii români care călătoresc în străinătate pentru vacanțe. Această taxă va fi colectată de agențiile de turism care furnizează servicii clienților.

Încă se discută modalitatea de implementare a acestei taxe, fie sub formă de o sumă fixă pe zi de ședere, fie sub formă de un procent din valoarea totală a vacanței. Suma colectată din această taxă va fi direcționată către Organizația de Management al Destinației centrală care va fi înființată, iar aceste fonduri vor fi adăugate la bugetul de promovare turistică alocat de Guvernul României. De asemenea, se ia în considerare extinderea acestei taxe și către agențiile de turism online, cum ar fi Booking sau alte platforme de rezervare turistică online.

Dacă s-ar stabili o taxă specială de un euro pe zi, și dacă un milion de români ar petrece în medie o vacanță de 5 zile în străinătate, acest lucru ar însemna aproximativ 5.000.000 de euro care ar ajunge la Organizația de Management al Destinației.

Chiar dacă la prima vedere această sumă poate părea mică, trebuie luat în considerare că România alocă anual doar două milioane de euro pentru promovarea turismului, deci banii adunați din taxa specială de promovare propusă de FPTR ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea imaginii României în străinătate.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă agențiile de turism și platformele online de rezervări turistice vor fi de acord cu această propunere, care a primit deja aprobarea conducerii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Citește și: Cum sunt organizate cele cinci module ale anului şcolar 2023-2024. Câte vacanţe vor avea elevii, prima este programată foarte repede!