Veşti proaste pentru românii cu credite. IRCC a crescut, vineri, la 4,06%

Sunt veşti din ce în ce mai proaste pentru românii care au credite. Vineri, 30 septembrie 2022, Banca Naţională a României a anunţat că IRCC a crescut la 4,06%.

30 sept. 2022, 13:15
Veşti proaste pentru românii cu credite. IRCC a crescut, vineri, la 4,06%

Veşti proaste pentru românii cu credite. Aceştia vor plăti rate mai mari, după ce valoarea IRCC a ajuns vineri la 4,06%.

Veşti proaste pentru români. Dobânda IRCC  crescut la 4,06%

Citeşte şi Preşedintele Băncii Mondiale, avertismentul care dă fiori omenirii. Vin vremuri grele pentru Europa

BNR a publicat vineri, 30 septembrie 2022, noua valoare a IRCC trimestrial, ea fiind calculată la 4,06%, în creștere de la 2,65% pe an. Acesta este un record absolut pentru IRCC de la intrarea în vigoare, în mai 2019. La acea vreme IRCC a avut un nivel de 2,36%, dar a scăzut treptat până la valoarea minimă de 1,08% în noiembrie 2021.

IRCC este zilnic și trimestrial, cel trimestrial fiind folosit la creditele acordate clienților după mai 2019 – atunci când a înlocuit ROBOR la 3 luni. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, potrivit digi24. 

La nivel de zi, IRCC a, înregistrat și el creșteri în ultimele luni, odată cu ROBOR la 3 luni. Astfel, în trimestrul al doilea, aprilie-iunie, IRCC zilnic a avut o valoare minimă de 2,16% și o valoare maximă de 5,16%. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului. Astfel, astăzi, în ultima zi a celui de-al treilea trimestru, este publicat IRCC aferent trimestrului II din 2022.

Potrivit Economica.net, aproximativ 450.000 de români au credite cu indicele de referintă IRCC.

Citeşte şi FMI, anunţul care dă fiori omenirii: Lumea se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu