Veşti proaste pentru şoferi. Cei care vor fi prinşi cu aşa ceva pe maşină vor rămâne fără certificat de înmatriculare

Un proiect legislativ prevede ca toate mașinile, indiferent de capacitate, să dețină sistemul de lumini standard, fără lumini suplimentare care pot orbi participanții la trafic. Acesta a primit raport de adoptare în comisia de specialitate a Senatului. Inițiativa care completează codul Rutier a primit avizul Guvernului, astfel că va fi trimisă, pentru votul final, Camerei Deputaților

18 mart. 2019, 13:38
Veşti proaste pentru şoferi. Cei care vor fi prinşi cu aşa ceva pe maşină vor rămâne fără certificat de înmatriculare

Argumentele inițiatorilor proiectului sunt legate de cifrele îngrijorătoare care arată că țara noastră este pe locul II în topul celor care au cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere, cu 91 de persoane la un milion de locuitori, conform datelor Comisiei Europene, scrie ziarulunirea.ro.

Citeşte şi CRUCIULIŢELE de pe parbrize şi luminile suplimentare de pe maşini, INTERZISE – proiect de lege

O mare parte din aceste accidente se produce ca urmare a coliziunilor dintre autovehiculele mici și mașinile de mare tonaj, TIR-urile: „Multe dintre aceste mașini de mare tonaj care tranzitează țara noastră sau au transporturi interne și internaționale au modificat sistemul de lumini și au instalat sisteme suplimentare personalizate, dar nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului. Astfel, aceste lumini reprezintă un adevărat pericol pentru șoferi, deoarece pot crea senzații de orbire de moment sau reacții instantanee ce conduc la derapajul mașinii și pierderea controlului volanului.

Noul act normativ prevede interzicerea deținerii la vedere, montarea și folosirea sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții.

Conducerea unui autovehicul cu asemenea sisteme personalizate, care luminează puternic și intermitent, va fi considerată contravenție și va fi sancționată cu reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori dovezii înlocuitoare a acestuia.