Veşti proaste pentru şoferi. Poliţele RCA s-ar putea scumpi

Ministerul Finanţelor vrea să modifice legislaţia referitoare la RCA, după ce Comisia Europeană a criticat actuala legislaţie. Poliţele RCA s-ar putea scumpi, deoarece statul ar urma să le permită asiguratorilor să decidă în privința anumitor cheltuieli incluse în tarifele pentru aceste polițe. 

RomaniaTV.net
19 aug. 2020, 04:56
Veşti proaste pentru şoferi. Poliţele RCA s-ar putea scumpi

Ministerul Finanțelor vrea abrogarea prevederilor care limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței RCA pe care asiguratorii le pot include în tarifele de primă. În prezent, legislația prevede că aceste cheltuieli nu pot să depășească în total 25% din tariful final.

După modificarea legislaţiei, asiguratorii vor putea include criterii de risci, indici de încărcare, coeficienți de corecție sau alte instrumente prin care să ajusteze tarifele.Prevederile actualei legi fac referire doar la coeficienți de majorare și de corecție.

Ministerul Finanțelor vrea să elimine obligația Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a reglementa modul de calcul al tarifelor, astfel că acest calcul va avea în vedere doar respectarea principiilor general acceptate, potrivit Adevarul. 

De asemenea, MFP vrea și abrogarea prevederilor potrivit cărora „asiguratul are obligaţia de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alţi asigurători şi poate opta pentru menţinerea în vigoare a unei singure poliţe”. Modificări vor fi şi în ceea ce priveşte „asiguratul cu risc ridicat”.

Comisia Europeană a criticat recent actuala legislaţie precizând că polițele RCA îngrădește libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) și nu de către asiguratorul RCA.

Astfel, propunerea MFP își dorește eliminarea obligației BAAR de ofertare în cazul asiguraților cu risc ridicat. De asemenea, este vizată și instituirea obligațiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor proprii.

Proiectul de modificare a legii RCA a fost propus de către Ministerul Finanțelor ca urmare a avizului emis de Comisia Europeană în data de 25 iulie.

Citeşte şi ASF: Şoferii ar putea să nu mai fie obligaţi să le prezinte poliţiştilor poliţa RCA în varianta pe hârtie


loading...