Veşti proaste pentru şoferii vitezomani. Vor fi montate radare fixe în toată ţara, amenzile vin acasă în plic

Ca să reducă numărul de accidente de pe șosele, autoritățile vor monitoriza drumurile publice cu radare fixe și camere de supraveghere.

22 mart. 2023, 20:47
Veşti proaste pentru şoferii vitezomani. Vor fi montate radare fixe în toată ţara, amenzile vin acasă în plic

Radare fixe în cel mult doi ani. CNAIR a lansat licitația pentru montarea echipamentelor de monitorizare a traficului. Şoferii prinși că încalcă legea, vor primi amenzile direct acasă. Legea care permite aceste modificări a fost promulgată, iar banii pentru implementarea ei ar urma să vină din Planul Național de Redresare și Reziliență.

500 de camere video, 300 de radare fixe și 1.000 de limitatoare de viteză ar urma să fie montate pe drumurile publice din România.

Radarele fixe ar putea reveni pe drumurile din România în doi ani. CNAIR a lansat în licitație contractul pentru montarea de echipamente moderne pentru monitorizarea traficului, pe cele trei autostrăzi care pornesc din capitală, dar și pe tronsonul DN1 București-Ploiești. Este vorba despre radare fixe, panouri de informare, sisteme pentru monitorizarea traficului și controlul rovignetei, cântărirea din mers a camioanelor și stații meteo cu senzori de polei.

Veşti proaste pentru şoferii vitezomani. Sute de radare fixe vor fi instalate pe principalele drumuri din România

Contractul, în valoare de 112 milioane de lei, are o etapă de proiectare de șase luni și 18 luni pentru faza de execuție. Radare fixe au existat pe șoselele din România, însă procesul de scoatere din uz a început din 2009. Folosirea lor a fost suspendată din cauza unor probleme în contractele de atribuire și achiziție a dispozitivelor.

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR a vorbit în direct la Euronews România despre cum va funcționa sistemul și despre așteptările pe care autoritățile le au privind implementarea acestora.

Alin Șerbănescu: ”Este vorba nu numai de radare, ci de un sistem mai complex care va verific toate abaterile sau majoritatea abaterilor de la conduita rutieră: depășirea vitezei, șicanările în trafic, depășirile hazardate, opririle în zone interzise sau staționările pe perioade mai lungi de timp, de exemplu pe banda de urgență mai mult decât este necesar. (…) Senzorii în asfalt sunt nu numai pentru viteză, sunt și pentru greutate. O să aibă și un rol de cântărire dinamică. În baza acestor sesizări, a senzorilor, respectivele autovehicule vor fi oprite pe dreapta și cântărite. Camerele de radar fixe, pregătite pentru așa ceva, sunt capabile să îți măsoare viteza chiar dacă nu ai acești senzori. Există mai multe sisteme de măsurare a vitezei pe șosele.”

După ce un radar a stabilit că un autovehicul a depășit viteza maximă reglementată pe un anumit sector de drum, Poliția Rutieră va trimite amenzi celor care au săvârșit abaterea.

Alin Șerbănescu: ”Sistemul va fi operat inclusiv sau în special de Poliția Rutieră. Noi îl vom întreține și vom pune la dispoziție datele, dar cei care vor constata abaterile sunt cei de la Poliția Rutieră. În loc de polițistul care constată și te oprește, vor fi aceste camere care vor furniza informațiile despre abatere, iar poliția va trimite cetățeanului acasă amenda.”

Alin Șerbănescu: ”Pe 19.04 avem termen limită pentru depunerea ofertării la această licitație, în trei luni de zile se va finaliza licitația, se va desemna un câștigător, după care avem 12 luni de zile pentru implementarea acestui sistem. Anul viitor deja trebuie să intre în funcțiune acest tip de sisteme. Dar mai avem două licitații pe același tip de sisteme și pe A1 Sibiu – Holdea și pe A3 Târgu Mureș – Nădășelu. Ambele licitații au termen de depunere a ofertelor sfârșitul acestei luni.”, spune Alin Șerbănescu, potrivit Euronews.

Alin Șerbănescu a menționat că cel mai probabil radarele vor fi semnalizate cu indicator_ ”Au existat voci care au spus că nu e normal să fie supravegheați oamenii. A sosit timpul să depășim astfel de percepții personale și să ne raportăm la binele publicului. Binele public spune că cel care încalcă conduita trebuie să fie pedepsit, educat, ca data viitoare să nu mai facă astfel de greșeli și să pună viața în pericol, și a lui, și a altuia.”

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. Atenţie la radare, la ce viteză ţi se ia permisul şi ce amendă plăteşti dacă mergi, atenţie, prea încet!

Purtătorul de cuvânt al CNAIR a spus că în toate țările civilizate s-a demonstrat că fără să iei măsuri punitive nu poți să impui disciplina, iar CNAIR speră că aceste măsuri vor schimba conduita acelor șoferi care încalcă legea deliberat. Acesta a mai precizat că 98% dintre accidentele din România sunt provocate de încălcări ale conduitei rutiere.

Șoferii care încalcă legea și vor fi sancționați, vor primi informarea prin poștă, acasă. Reprezentanții Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere spun că pe amendă vor fi trecute numărul mașinii și numele celui care o deține. În felul acesta, susțin sindicaliștii, ar exista riscul ca șoferii să scape de amenzi, ori de suspendarea permiselor.

ompania de Drumuri a lansat în licitație un contract de 112 milioane de lei pentru montarea unui sistem de monitorizare și informare modern pe cele trei autostrăzi care pornesc din București și pe DN 1 București – Ploiești. Vor fi instalate echipamente moderne pentru monitorizarea traficului, radare fixe pentru măsurarea vitezei, panouri de informare-avertizare cu mesaje variabile de tip VMS, sistem pentru monitorizarea și controlul rovinietei, cântărirea din mers a camioanelor și stații meteo cu senzori de polei. De asemenea, sistemul va avea funcția ANPR pentru recunoașterea automată a plăcuțelor de înmatriculare, potrivit caietului de sarcini pe care l-a consultat Economedia. Contractul are o durată de 6 luni pentru etapa de proiectare și 18 luni pentru execuție.

„Obiectul contractului il reprezinta ”Sistem de monitorizare si informare asupra traficului si a condițiilor de circulație pentru Autostrada A1 București – Pitești, Autostrada A2 București– Cernavoda, Autostrada A3 București – Ploiești, DN 1 București – Ploiești”, in conformitate cu prevederile contractului de lucrari”, arată documentația SEAP.

Autostrada A1 București – Pitești 

Vor fi montate 48 de sisteme de detecție incidente, 33 de camere mobile, 8 camere CCTV, 5 stații meteo cu 4 senzori de polei, 22 panouri cu mesaje variabile noi VMS (ambele căi) 16 panouri VMS pe bretele, 2 sisteme cu bucle inductive pentru măsurarea vitezei între nodurile de circulație și 2 echipamente pentru cântărirea din mers a camioanelor. Camerele video CCTV vor avea funcții cu sistem de mișcare și panoramare (Pan Tilt & Zoom), iar cele fixe cu Zoom fix.

Autostrada Soarelui București – Cernavodă 

Pe Autostrada Soarelui echipamentul ITS modern va fi montat pe tronsonul mai vechi București – Cernavodă până la kilometrul 162. Vor fi 66 de camere detecție incidente, 35 de camere mobile, 40 de camere CCTV, 8 stații meteo, 9 panouri VMS, un sistem de cântărire din mers și două echipamente cu bucle indictive pentru măsurarea vitezei între nordurile de circulație.

Autostrada A3 București – Ploiești

Între șoseaua Petricani și intersecția cu DN 1 Centura Ploiești vor fi instalate 20 de bucle inductive, 42 de camere detecție, 29 de camere detecție incidente, 16 camere CCTV, 4 stații meteo și 17 panouri VMS.

DN 1 București – Ploiești

Vor fi montate 16 bucle inductive, 28 de camere de detecție incidente, 17 camere mobile, 7 panouri VMS.

Buclele inductive pot măsura viteze cuprinse între 10 și 250 km/h., să reziste unor temperaturi exterioare de la -30 C la + 60 C și vor permite colectare următoarelor tipuri de date: viteza vehiculelor, numărul de vehicule, clasificarea vehiculelor, direcția și distanța între vehicule în secunde. Buclele inductive vor permite și detectarea vitezei pentru mașinile care se deplasează pe contrasens.

Sistemul de detecție incidente: sistemul va asigura detecția automată a incidentelor (oprirea vehiculelor, scăderea bruscă a vitezei) într-o zonă de predetecție presetată. Subsistemul va genera alarme în următoarele cazuri : vehicul oprit, mers pe contrasens, pieton, încărcătură pierdută, fum/foc/ceață, aglomerare vehicule pe sector monitorizat, scăderea vitezei.

Contractul este finanțat din fonduri europene nerambrusabile, prețul ofertei reprezintă 70 % din punctaj, iar ofertele pot fi depuse până pe 19 aprilie.