Vești uriașe! O nouă categorie de români va beneficia de pensionare anticipată fără penalități. Află dacă te încadrezi

Mai mulți cetățeni români se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme fără să fie nevoiți să plătească penalități. Află despre ce categorie e vorba și cum poți face asta.

19 feb. 2023, 15:54
Vești uriașe! O nouă categorie de români va beneficia de pensionare anticipată fără penalități. Află dacă te încadrezi

Pe lista localităților cu cetățeni români care pot să opteze pentru pensionare anticipată va mai fi adăugat un nume, conform unei noi propuneri de modificare a legii. Propunerea legislativă se află în prezent la Senat. Românii din localitatea respectivă se vor putea retrage din câmpul muncii cu doi ani mai devreme, fără a fi penalizați.

Citește și: Pensionarea anticipată 2023. Acte necesare și în ce cine poate face acest lucru. Cât s-a scumpit „anul de pensie” în 2023

Localitatea care urmează să fie adăugată pe listă este Codlea din județul Brașov. Această zonă a fost intens poluată pentru o foarte bună perioadă de timp. Poluarea a început să apară în zona respectivă odată cu înfiinţarea Uzinei „Colorom” în anul 1878. În total, până la desfiinţarea definitivă a uzinei, numărul de angajaţi a ajuns la aproximativ 2.500.

Pentru a realiza producția de coloranți erau folosite substanțe extrem de toxice și nocive pentru sănătatea oamenilor precum: clor, fluor, fosgen, benzidine, eniline, nitrobenzen, acizi (sulfuric, azotic, clorhidric, acetic), dimetilsulfat, naftalină, sodă caustică, sodă calcinată. Toate aceste substanţe au afectat, de-a lungul timpului, sănătatea multor angajaţi.

Condiții de pensionare anticipată

Acestea sunt motivele pentru care se dorește completarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Odată cu această modificare locuitorii din Codlea care pot să dovedească că au locuit în zona afectată cel puțin 30 de ani, vor putea beneficia de pensionare anticipată. Zona afectată se referă la o rază de 8 kilometri. Astfel, articolul 65 din Legea 263/2010 introduce posibilitatea ca vârsta de pensionare să fie redusă cu doi ani fără penalizare pentru persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare.

”LEGE pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Parlamentul României adoptă prezenta lege. Articol unic. – Alineatul (5) al articolului 65 din Legeanr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile:

Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram lancu. Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Ziatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul BistriţaNăsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria, Făgăraş şi Codlea din judeţul Braşov, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, lara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie,Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Tulcea şi Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

Citește și: Data limită până la care îți poți cumpăra vechime în muncă! Timpul este limitat