Vești uriașe pentru o categorie de pensionari! Cine sunt bătrânii care primesc pensie cu 70% mai mare. Anunțul făcut de Casa de Pensii

Vești de ultimă oră vin de la Casa de Pensii pentru bătrânii României! O anumită categorie de persoane va beneficia de pensie cu 70% mai mare. Află de când intră în vigoare această lege.

05 dec. 2023, 20:53
Vești uriașe pentru o categorie de pensionari! Cine sunt bătrânii care primesc pensie cu 70% mai mare. Anunțul făcut de Casa de Pensii
Vești uriașe pentru o categorie de pensionari! Cine sunt bătrânii care primesc pensie cu 70% mai mare. Anunțul făcut de Casa de Pensii

Începând cu săptămâna viitoare, Casa Națională de Pensii se pregătește să implementeze creșterile de pensii programate pentru 1 ianuarie 2024. Pentru a da startul acestui proces este necesară tipărirea noilor cupoane care reflectă sumele revizuite. Toate pensiile vor avea parte de o majorare de 13,8%. Directorul Casei de Pensii, Daniel Baciu, a făcut anunțul în cadrul unei intervenții la Antena 3.

Citește și: Marcel Ciolacu anunț de ultimă oră de la Capitoliu! Când vor renunța SUA la vizele pentru români

Schimbări semnificative vor fi implementate și în luna septembrie a anului viitor, odată cu recalcularea. Un aspect notabil al acestei actualizări este faptul că există pensionari care vor înregistra creșteri remarcabile, depășind procentul de 70%. Această îmbunătățire se traduce într-o creștere semnificativă a veniturilor, care variază între 1.500 și 2.000 de lei suplimentari pentru acei buni bătrâni.

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, spune Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Creșteri de peste 70% vor veni însă pentru o parte dintre pensionari, din luna septembrie a anului viitor. Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, va aduce bani semnificativ pentru cei care au stat mai mult în câmpul muncii.

Recalcularea va începe când se va termina digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns la peste 95% potrivit șefului CNPP.

„Avem un exemplu aici, în față, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani, în momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.  Începând cu data de 1 septembrie, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Analiștii economici atrag atenția că majorările vor fi înghițite rapid de scumpiri.

„Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temporează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, ar puterea-nea noastră de cumpărare se va reduce. Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1000-802.000 lei”, spune Adrian Negrescu, analist financiar.

„Fac parte din sistemul car nu a fost favorizat la creșterile în ultimii ani. Aş avea nevoie de 700 lei în plus”, spune un bărbat.

„Dacă această creștere nu va fi însoțită de o reducere drastică a prețurilor și să se umble acolo unde este punctul nevralgic, de acolo de unde se generează aceste creșteri, energia, gazele ș.a.m.d. pot să mărească cu oricât tot jumătate vom lua din ceea ce luam acum un an”, mai spune o femeie.

Citește și: Pensiile speciale pentru primari ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. USR: ”România se împarte în oameni onești și muncitori și șmecheri”