Vestigiile unei „grădini funerare” cu o vechime de 4.000 de ani, descoperite la Luxor, în Egipt

Vestigiile unei "grădini funerare" cu o vechime de 4.000 de ani au fost descoperite în curtea unui mormânt din epoca faraonică, amplasat în apropiere de Luxor, în sudul Egiptului, a anunțat miercuri Ministerul pentru Antichități din această țară, citat de AFP.

RomaniaTV.net
03 mai 2017, 15:37
Vestigiile unei „grădini funerare” cu o vechime de 4.000 de ani, descoperite la Luxor, în Egipt

Arheologii știau de existența acestor mici grădini, situate la intrarea mormintelor faraonilor, din reprezentarea lor pe sculpturi și picturile murale din morminte. Este însă pentru prima dată când o astfel de grădină a fost descoperită în orașul antic Teba, cunoscut în prezent sub numele de Luxor, a indicat ministerul într-un comunicat.

Gradina „avea, probabil, o semnificație simbolică și juca un rol în timpul ritualurilor funerare”, a declarat șeful misiunii arheologice spaniole care a făcut această descoperire în sectorul Draa Abul Naga din apropiere de Luxor.

Vestigiile acestei mici grădini funerare, de trei pe doi metri, împărțită în mici pătrate, au fost scoase la iveală în curtea unui mormânt din Regatul Mijlociu (2030-1640 î.Hr.).

Arheologii au descoperit „rădăcinile și trunchiul unui mic copac, vechi de 4000 de ani, cu o înălțime de 30 de centimetri”, se indică în comunicatul menționat. Cercetătorii au scos la iveală și „un vas care conține fructe uscate”, care, probabil, au servit ca ofrande, se indică în declarație.

Grădina conținea „probabil, diverse soiuri de plante și flori”, a declarat Mahmoud Afifi, directorul departamentului de egiptologie din cadrul ministerului menționat.

„Este o grădină unică în felul său, în condițiile în care nicio descoperire similară nu a mai fost făcută înainte în orașul antic Teba”, a subliniat Afifi.

La intrarea în mormânt, arheologii au descoperit, de asemenea, într-o mică nișă care servea drept capelă trei pietre funerare decorate cu scene faraonice, dintre care una pe care s-au păstrat culori extrem de vii de ocru roșu și galben, albastru și negru, potrivit unor fotografii ale ministerului. Aceste vestigii datează din timpul celei de-a 13-a dinastii, se precizează în același comunicat.

La mijlocul lunii aprilie, Ministerul a anunțat descoperirea în sectorul Draa Abul Naga a opt mumii în sarcofage de lemn, în culori vii, și a o mie de figurine funerare, în mormântul unui magistrat din a 18-a dinastie (1550-1295 î.Hr.).