Veștile pe care nimeni nu vrea să le audă pe final de an: Preţurile vor exploda în trei domenii vitale

Managerii din economie estimează pentru perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024 creşterea preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ, în paralel cu scăderea moderată a numărului de angajaţi, arată datele anchetei conjuncturale din luna noiembrie, transmise de INS.
Filip Stan
30 nov. 2023, 16:07
Veștile pe care nimeni nu vrea să le audă pe final de an: Preţurile vor exploda în trei domenii vitale

Preţurile vor creşte în mai multe domenii. La nivelul industriei prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural minus 1%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de minus 4%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 16%).

„Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, precizează INS, citat de Ziarul Financiar.

Prețurile la brazi 2023. Au apărut primii brazi la Dedeman! Cât te costă dacă cumperi de acum bradul de Crăciun
Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural minus 21%), în paralel cu scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural minus 7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural plus 27 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural plus 4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural plus 4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 12%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural plus 30%). Conform estimărilor din luna noiembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural minus 3%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural plus 10%).

Carnea, laptele și ouăle vor fi monitorizate pentru ca preţurile să nu crescă ne-natural

Carnea, laptele și ouăle vor fi monitorizate. Va fi extinsă lista produselor riscante care sunt vizate de e-Transport, din martie 2024, cu mai multe bunuri de larg consum.

 Preţurile vor exploda în trei domenii vitale

În afară de carne, lapte și ouă, și mierea, dar și tutunul vor fi supuse unor controale suplimentare. În același timp, procedura de utilizare a sistemului va fi optimizată. Măsurile sunt cuprinse în două proiecte publicate în dezbatere publică, de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) iar amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor eTransport sunt în cuantum de 20.000 de lei – 100.000 de lei.

Cât costă o porție de sarmale sau un cozonac la restaurantul lui Cătălin Scărlătescu. Prețurile nu sunt deloc accesibile
Este stipulată și confiscarea bunurilor, pentru nedeclarare, nerespectarea termenului de valabilitate a codului UIT și declararea unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului.

Sistemul e-Transport a fost introdus prin OUG 41/2022 și este obligatoriu, de la 1 iulie 2022, însă sancţiunile se aplică de la 1 ianuarie 2023.

e-Transport este folosit pentru raportarea transporturilor rutiere de bunuri riscante (în anumite condiții). Obligația revine celui care trimite bunurile sau celui care le primește.

Care sunt produsele atent monitorizate prin e-transport
Proiectul de ordin inițiat de ANAF va reprezenta prima modificare a listei iniţiale, scrie Newsweek. Concret, lista actuală va fi extinsă, începând de la 1 martie 2024, cu următoarele produse:

– carne și organe comestibile (codurile NC de la 0201 la 0210);
– pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice (codurile NC 0302, 0304 și 0306);
– lapte și produse lactate; ouă de păsări;
– miere naturală;
– produse comestibile de origine animală, nedenumite și necuprinse în altă parte (codurile NC de la 0401 la 0407 și 0409);
Sunt vizate și tutunul, și produsele din tutun. Potrivit referatului de aprobare, o parte dintre produse vor fi introduse pe listă la solicitarea Ministerului Agriculturii și ANSVSA, iar o parte în urma observațiilor din controalele antifraudă ale ANAF.

Măsura urmărește combaterea evaziunii și fraudei, care influențează încasările la bugetul statului. Produsele riscante aflate acum pe lista vizată de e-Transport vor rămâne în continuare acolo și după modificarea pregătită de ANAF.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!