Vestul Europei este sub apă: FURTUNI, PLOI TORENŢIALE şi VALURI de 10 m fac ravagii în mai multe ţări VIDEO

În Marea Britanie şi Franţa, furtunile violente şi ploile abundente fac ravagii. În Spania şi Portugalia, zonele de coastă au fost măturate de valuri uriaşe.

RomaniaTV.net
10 feb. 2014, 08:49

În Marea Britanie, inundaţiile au făcut deja ravagii în sud-vestul Angliei, unde numeroase sate se află sub ape. Acum şi sudul Regatului riscă să fie acoperit de puhoaie. Autorităţile au emis sute de alerte şi au fost construite diguri de apărare. „Ni s-a spus că există riscul ca în această zonă să fie inundate casele. Am fost rugaţi de autorităţi să construim diguri din saci de nisip pentru protecţie”, au explicat localnicii din zonele vizate, potrivit România TV

Situaţia este asemănătoare şi în vestul Franţei. Inundaţiile au distrus zeci de case, iar autorităţile au fost nevoite să declanşeze nivelul maxim de alertă în trei departamente.

În Portugalia, marea s-a dezlănţuit şi vântul a suflat cu peste 100 km/h, în timp ce valurile gigantice atinseseră zece metri. Întregul litoral a fost plasat în alertă roşie, notează AFP, citată de Agerpes. Populaţia a fost chemată să rămână acasă şi mulţi proprietari de baruri şi restaurante situate lângă coastă se pregăteau să facă faţă asaltului valurilor.

Două zboruri către Lisabona din Ponta Delgada ale companiei aeriene SATA din Azore au fost anulate. Alte două zboruri spre Lisabona operate de compania low-cost EasyJet de la Londra şi Madrid au fost deviate la Faro în sudul Portugaliei. Şi meciul de la Lisabona, dintre Benfica şi Sporting, a fost anulat in extremis după ce resturi s-au desprins din acoperişul stadionului mitic Luz, avariat de vânturi.

Şi în Spania s-au dat avertizări de vreme rea, autorităţile din această ţară anticipând producerea unor valuri uriaşe în zonele de coastă, ca şi în Portugalia, precum şi furtuni şi ploi în mai multe regiuni.