O boală ameninţă zeci de milioane de persoane

Boala somnului ar putea ameninţa zeci de milioane de persoane în plus până la sfârşitul secolului, deoarece încălzirea climei lărgeşte zona de influenţă a muştei ţeţe, transmiţător al maladiei. Aşa arată un studiu publicat miercuri, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 10:12
O boală ameninţă zeci de milioane de persoane

Musca ţeţe transportă un parazit, trypanosoma, care prin intermediul ei se transmite de la animale la om. Boala se manifestă prin convulsii şi probleme grave de somn care, fără tratament, conduc la comă şi moarte.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că, în prezent, 75 de milioane de persoane prezintă riscul de a contracta boala somnului şi 70.000 sunt afectate anual în regiunile din estul, vestul şi centrul Africii.

Un grup de cercetători conduşi de Sean Moore, de la Centrul american de control şi prevenire a bolilor (CDC), a efectuat o analiză informatică bazată pe două scenarii puse la punct de climatologi, care prevăd în cursul secolului o încălzire a temperaturii cuprinsă între 1,1 şi 5,4 grade Celsius, în funcţie de emisiile de CO2.

Ei au studiat tipul de parazit prezent în estul Africii şi cele două specii de muşte care îl pot transmite.

Cercetătorii au constatat că ar putea să apară focare de boală când temperaturile medii se situează între 20,7 şi 26,1 grade. Unele regiuni din estul Africii ar putea deveni prea calde pentru ca parazitul să poată supravieţui, dar altele ar putea deveni un refugiu pentru larve.

În 2090, între 40 şi 77 de milioane de persoane în plus ar putea contracta boala, potrivit studiului.